Uz okrugli stol arhitekata i konzervatora u Splitu predstavljen nacrt novog Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

8. prosinca 2023. godine - Povodom otvorenog javnog savjetovanja o nacrtu novog Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara Ministarstvo kulture i medija organiziralo je u prostorima Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu prezentaciju nacrta novog Zakona koji se donosi nakon više od dva desetljeća te osigurava sveobuhvatnu reformu načina zaštite i upravljanja kulturnom baštinom.

Nacrt Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara predstavila je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uz ravnatelja Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislava Petrinca i glavnu tajnicu Ministarstva Maricu Mikec. Prisutnima su se obratili i prorektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Nikša Jajac i dekan Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije prof. dr. sc. Neno Torić.

Predstavljajući novi prijedlog Zakona, ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako ovaj Zakon donosi velike iskorake s naglaskom na  usklađivanje s reformom propisa vezanih uz prostorno planiranje i građenje. Dodala je da će doprinijeti svemu onome što Vlada radi kako bi se ubrzala postupanja ishođenja dozvola, što obuhvaća bolje definirane procedure, jasno određene rokove, krizna postupanja i preciznije odredbe upravljanja kulturnim dobrima.

Ministrica je izrazila uvjerenje kako će donošenje novog Zakona biti prekretnica koja će učiniti postupanja konzervatora predvidljivijima, jasno definiranima i ujednačenima, što će omogućiti lakše očuvanje i zaštitu kulturne baštine, bilo da su u zaštitu građani uključeni kao njezini korisnici ili vlasnici.  Također je naglasila da će novi Zakon donijeti puno veću pravnu sigurnost naših građana, posebno onih koji žive u kulturnopovijesnim cjelinama.

Ministrica je dodala da će se Zakonom ojačati poveznica između konzervatorskih smjernica i donošenja odluka o komunalnom redu radi redovitog održavanja i upravljanja javnim prostorom u kulturnopovijesnim cjelinama. Podsjetila je također da je Ministarstvo kulture i medija pokrenulo i riješilo pitanje vlasništva i uknjižbe Dioklecijanovih podruma, čime su stvoreni preduvjeti za sustavno upravljanje, ali i pripremu dokumentacije i pristupanje cjelovitoj obnovi, na što se čekalo desetljećima.

Podsjetila je i na velike iskorake kojima je Ministarstvo osiguralo značajna sredstava NPOO-a za izradu konzervatorskih podloga i podizanje cijelog sustava koji će omogućiti nove e-usluge,  čime se građanima, projektantima i drugim javnopravnim tijelima olakšavaju administrativni postupci koji zahtijevaju suglasnost Ministarstva kulture i medija. „Na taj se način prije poduzimanja bilo koje radnje na kulturnom dobru od Ministarstva može dobiti prethodna konzervatorska lokacijska obavijest u kojoj su sadržane precizne upute za postupanje, odnosno potrebna dokumentacija“, istaknula je ministrica.

Ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec izrazio je uvjerenje da nacrt Zakona predstavlja veliko unaprjeđenje zakonodavnog okvira zaštite kulturne baštine.  Naglasio je da će se novi Zakon usredotočiti na kulturno dobro i njegove vrijednosti te mjere zaštite za sve vrste kulturnih dobara, kao i kriterije za utvrđivanje njihovih svojstava. Istaknuo je da se jasnije i jednostavnije propisuje postupanje prilikom provođenja mjera zaštite kulturnih dobara za vlasnike, korisnike i ostale dionike koji sudjeluju u redovitom održavanju, obnovi i zaštiti kulturnih dobara.

Nakon prezentacije uslijedila je rasprava koja je potvrdila velik interes nazočnih stručnjaka - projektanata, urbanista, predstavnika lokalne samouprave kao i zavoda za prostorno planiranje. Raspravu je Ministarstvo organiziralo u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata, Hrvatskom komorom arhitekata i Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.
 
Poveznica na e-Savjetovanje.

Pisane vijesti