Ministrica Obuljen Koržinek uputila izraze sućuti u povodu odlaska Pavice Gvozdić

9. prosinca 2023. godine - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je obitelji izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska jedne od najboljih hrvatskih pijanistica, nezaboravne glazbene pedagoginje Pavice Gvozdić.

„Nadarenost Pavice Gvozdić prepoznata je vrlo rano, a njezino glazbeno obrazovanje u najvećoj je mjeri formirao čuveni pijanistički pedagog Svetislav Stančić. U njezinoj bogatoj i slavnoj karijeri, među brojnim vrhunskim koncertima, osobito se ističe dugogodišnja suradnja s maestrom Milanom Horvatom, a posebno će se pamtiti njezina izvedba Koncerta za klavir i orkestar u d-molu Petra Iliča Čajkovskog na otvorenju Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog 1973. godine.

Brojni nastupi u najuglednijim svjetskim koncertnim dvoranama, nagrade na najznačajnijim međunarodnim pijanističkim natjecanjima, nezaboravne interpretacije na diskografskim izdanjima s djelima svjetskih glazbenih klasika od Bacha i Brahmsa do Chopina i Liszta, ali i domaćih autora poput Papandopula, Dore Pejačević ili Cossetta, samo su dio iznimno bogatog umjetničkog opusa Pavice Gvozdić koji čini nemjerljiv doprinos hrvatskoj kulturi i umjetnosti.
Nagrada za životno djelo „Vladimir Nazor“, Nagrada „Milka Trnina“, nagrade „Marul“, „Orlando“, „Vatroslav Lisinski“, „Josip Slavenski“, kao i brojna visoka državna odlikovanja, svjedoče o izvanrednoj vrijednosti umjetničkog opusa Pavice Gvozdić, prepoznatog u zemlji i inozemstvu.

Iznimno poštovanu umjetnicu, iznad svega posvećenu pedagoginju, blagu i uvijek nasmijanu osobu, posebno će pamtiti brojne generacije studenata Muzičke akademije - ne samo polaznici njezine klase nego i svi mi ostali koji smo je imali čast poznavati i svakodnevno susretati. Na blistavoj karijeri Pavice Gvozdić kao i na njezinom dugogodišnjem pedagoškom radu i jedinstvenoj osobnosti bit ćemo zauvijek zahvalni.“

 

Pisane vijesti