Uz dodjelu Nagrade „Marin Držić“ započeli 33. Marulićevi dani

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA 

21. travnja 2023. – Svečano otvorenje Festivala hrvatske drame 33. Marulićevih dana u Splitu odvilo se uz tradicionalnu dodjelu Nagrade „Marin Držić“ te izvedbom predstave Ivane Vuković „55 kvadrata“ u režiji Ivana Plazibata i produkciji splitskog Hrvatskog narodnog kazališta.

Otvarajući festival, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je neprocjenjivu ulogu Marulićevih dana u razvoju hrvatskog dramskog stvaralaštva od njihova utemeljenja 1991. godine te podsjetila kako Ministarstvo kulture i medija od početka prati i daje potporu tom festivalu koji oko hrvatske dramske riječi okuplja umjetnike iz cijele Hrvatske i inozemstva gdje žive Hrvati. Zahvalila je svim sudionicima, organizatorima, izbornicima i članovima Ocjenjivačkog suda na trudu uloženom u realizaciji Marulićevih dana te ujedno čestitala Dan hrvatske knjige, koji obilježavamo na dan kada je Marulić zapisao da je završio svoju „Juditu“ i pridružujemo se svim programima, a ima ih više od 1200, ovogodišnje Noći knjige. Izrazila je ponos i na Festival hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“, koji je održan početkom travnja i koji afirmacijom kazališnog stvaralaštva za djecu i mlade utječe na razvoj mlade publike koja će uskoro sjediti u publici i glasati za najbolju festivalsku predstavu.
 
Uz čestitke, nagrade „Marin Držić“ za najbolje dramsko djelo dobitnicima je uručila ministrica Obuljen Koržinek te izrazila zadovoljstvo kontinuirano velikim odazivom autora, raznolikošću stilova dramskog teksta te fokusiranošću na propitivanje aktualnih društvenih tema, koji svake godine dokazuju važnost te nagrade za razvoj i poticanje dramskog stvaralaštva u Hrvatskoj. Kao što smo već objavili, dobitnik je prve nagrade Davor Špišić za djelo „Žena himna“, drugu nagradu ravnopravno dijele Edi Matić s djelom „Vulnera urbis, vulnera orbis (Rane grada, rane svijeta)“ te Espi Tomičić s djelom „Ples na broju 60“, a treću nagradu također ravnopravno dijele Katja Grcić s djelom „Druga“, Hana Konsa s djelom „Ostanak“ te Ana Maras Harmander s djelom „Nemaš samo ti ekskluzivu na patnju“. Obrazloženja Stručnog povjerenstva: https://min-kulture.gov.hr/?id=23671
Okupljenima se obratio i ravnatelj Festivala te intendant HNK-a Split Srećko Šestan.
 
Festival hrvatske drame 33. Marulićevi dani međunarodna su natjecateljska smotra uprizorenih hrvatskih dramskih tekstova u čijoj će ovogodišnjoj službenoj konkurenciji biti izvedeno 11 predstava nastalih po tekstovima hrvatskih dramatičara, u produkciji kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Festival traje do 28. travnja, kada će biti dodijeljene nagrade „Marul“ za suvremeni dramski tekst predstave izvedene na festivalu, za dramaturgiju/dramatizaciju/adaptaciju, za predstavu u cjelini, za režiju, za glumačka ostvarenja, za umjetničko ostvarenje te nagrada publike i nagrada žirija čitatelja Slobodne Dalmacije.
 
Program 33. Marulićevih dana potražite na: https://marulicevidani.hnk-split.hr/



Pisane vijesti