Gotovo 1200 programa i akcija diljem Hrvatske za ovogodišnju Noć knjige

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
FOTO: HINA

21. travnja 2023. – U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu tradicionalno je otvorena Noć knjige – manifestacija koja promiče knjigu i čitanje i koja će u svom dvanaestom izdanju od 21. do 23. travnja publici u 155 narodnih knjižnica s njihovim ograncima, više od 300 ustanova, dvjestotinjak škola i vrtića donijeti više od 1100 programa i akcija diljem Hrvatske – od Adžamovaca do Županje.

Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak okupljanje knjigom ocijenio je pravim užitkom te istaknuo kako je „ova mala manifestacija, gledajući iz drugih razmjera, za naše hrvatske okvire, iznimno važna i velika“. Čestitao je na organizaciji još jednog izdanja Noći knjige te istaknuo posvećenost knjizi i čitanju kao zajedničku misiju svih nas, od organizatora manifestacije, preko svih onih koji joj pružaju podršku kako financijsku tako i svojim sudjelovanjem.
 
Podsjetio je kako Vlada Republike Hrvatske, ponajprije putem Ministarstva kulture i medija, ali i uz sve veće sudjelovanje drugih ministarstava – znanosti i obrazovanja, a odnedavno i zdravstva na projektu Rođeni za čitanje, podržava brojne aktivnosti obuhvaćene Nacionalnom strategijom poticanja čitanja, koja je svojevrsnu kulminaciju doživjela u Godini čitanja, ali i brojnim drugim institucionalnim okvirima koji potiču čitanje, očuvanje i razvoj hrvatskog jezika.
 
Okupljenima su se obratili i glavna ravnateljica NSK-a Ivanka Stričević, načelnica sektora za znanstveni sustav i tehnološki razvoj Ministarstva znanosti i obrazovanja Amalija Babić te predstavnik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore Mišo Nejašmić. Tom su prilikom predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj koju je provela agencija Kvaka – Ured za kreativnu analizu, proglašeni su pobjednici literarnog i likovnog natječaja Umjetna ili uvjetna inteligencija? , koji je provela Hrvatska udruga školskih knjižničara u suradnji s Noći knjige, a dodijeljene su i zahvalnice partnerima u humanitarnom projektu Ukrajina u fokusu. Postavljena je i izložba strip-ilustracija Josipa Sršena i Sebastijana Čamagajevca te učenički radovi odabrani na literarnom i likovnom natječaju Umjetna ili uvjetna inteligencija Hrvatske udruge školskih knjižničara u suradnji s Noći knjige.
 
Ovogodišnjom temom Sanjaju li roboti električne knjige? propituje se fenomen umjetne inteligencije, koja polako, ali sigurno unosi promjene u poimanje umjetničkog pa onda i književnog stvaralaštva, namećući pitanja vezana uz originalnost, autorstvo i autorska prava, ali nudeći i rješenja koja čovjeku mogu biti od pomoći – čak i pri čitanju knjiga. Noć knjige ove godine brojnim programima podsjeća i na važne obljetničare Mariju Jurić Zagorku, Dinka Šimunovića, Antuna Gustava Matoša, Miroslava Krležu i Miljenka Smoju. Program Noći knjige potražite na: https://nocknjige.hr/programi.php.



Pisane vijesti