Izlog Kreativne Europe predstavio uspješne prakse hrvatskih korisnika

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

21. travnja 2023. – Desk Kreativne Europe – potprogram Kultura, koji djeluje pri Ministarstvu kulture i medija, organizirao je u Gradskom kazalištu mladih Split događanje pod nazivom Izlog Kreativne Europe. Voditeljica Deska Anera Stopfer upoznala je prisutne s osnovnim značajkama programa i pojasnila ulogu Deska.

Riječ je o uredu https://deskkultura.hr/ koji ima zadatak upoznati zainteresiranu javnost, umjetnike i profesionalce u kulturi o mogućnostima koje se pružaju tim programom te povezati i osnažiti partnerske institucije na međunarodnoj razini kako bi se prijavili na natječaje koje nudi program Kreativna Europa. Program Kreativna Europa ima znatno uvećan proračun u usporedbi s prošlim programskim razdobljem pa je tako za razdoblje od 2021. do 2027. godine izdvojeno 2,4 milijardi eura za podršku kulturnom i kreativnom sektoru Europske unije putem brojnih mehanizama potpore.

Kreativna ideja i kvalitetna partnerska suradnja preduvjet su za ostvarivanje i sudjelovanje u europskim projektima, a kako hrvatski korisnici iz godine u godinu sve uspješnije povlače sredstva i ostvaruju međunarodne suradnje, organizirano je predstavljanje primjera dobrih praksi koje su predstavili hrvatski korisnici - provoditelji projekata kako bi potencijalni novi korisnici čuli iskustvo iz prve ruke.
 
DAVORKA BEGOVIĆ,  nezavisna muzikologinja i kustosica u udruzi KONTEJNER > biro suvremene umjetničke prakse, aktivna na nezavisnoj kulturnoj sceni proteklih 18 godina, djelujući u području suvremene eksperimentalne glazbe i srodnih izričaja, predstavila je projekt A sea change.
Riječ je o međunarodnom projektu suradnje u kojem uz KONTEJNER kao vodećeg partnera sudjeluju MOMus – Experimental Center for the Arts (Grčka), NeMe (Cipar) i Quo Artis Foundation (Španjolska). Riječ je o dvogodišnjem projektu koji se kroz interdisciplinarne pristupe bavi umjetničkim projektima što se baziraju na kreativnim i inovativnim intervencijama vezanima uz more, s posebnim naglaskom na teme kao što su bioraznolikost i održivost, plava ekonomija, bioakustika, život zajednice u obalnim područjima i turizam.
 
JASMINA ŠEGON, projektna menadžerica i strateški orijentirana voditeljica međunarodnih projekata i financiranja u HNK Ivana pl. Zajca s više od 10 godina iskustva, predstavila je projekt Adeste+.
ADESTE + je velik europski projekt suradnje u trajanju od 4 godine u kojem sudjeluje 15 partnera u 11 gradova i 7 europskih zemalja s ciljem približavanja javnosti djelovanja kulturnih organizacija. Stoga su među partnerima mnoga kazališta, muzeji i multidisciplinarni produkcijski centri. Povećanje publike i njezina sudjelovanja u umjetničkim projektima ključni je izazov za uključivo i otvoreno europsko društvo. Razvoj publike ovisi o sposobnosti kulturne organizacije da postavi publiku u središte svoje filozofije i prakse i upravo s tim ciljem partnerske organizacije surađuju na projektu.
 
Kustosica i voditeljica projekata, suosnivačica Platforme Culture Hub Croatia i umjetnička voditeljica kreativnog hub-a Prostor JASMINA ŠARIĆ predstavila je Refresh+, europski projekt financiran u okviru programa Kreativna Europa u kojem sudjeluju partneri iz Slovenije, Rumunjske, Španjolske, Finske i Hrvatske. Cilj je projekta podizanje kapaciteta kulturnog i kreativnog sektora, kao i izrada smjernica za nove generacije europskih umjetnika kako bi ostvarili neovisnu međunarodnu umjetničku karijeru i uspješno tržišno pozicioniranje.
 



Pisane vijesti