Uz 30. obljetnicu Hrvatskog centra za dječju knjigu i 50. godišnjicu Matične i razvojne službe svečano obilježen Dan Knjižnica grada Zagreba

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Marko Šikić

7. prosinca 2023. - Knjižnice grada Zagreba proslavile su svoj dan koji se obilježava 7. prosinca, kada je prije 116 godina osnovana Gradska knjižnica na inicijativu Družbe „Braće Hrvatskog Zmaja“.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak sudjelovao je na svečanosti kojom je uz proslavu Dana Knjižnica grada Zagreba obilježena i 50. godišnjica Matične i razvojne službe, koja od svojih početaka ulaže izniman napor u svim temeljnim i razvojnim poslovima knjižnica, te 30. obljetnica Hrvatskog centra za dječju knjigu.
 
Čestitavši Dan Knjižnica grada Zagreba, državni tajnik Poljičak svim je djelatnicima zaželio ostvarenje nove središnje knjižnice koja će svojim smještajem u nekadašnjem Paromlinu zapušten javni prostor tvornice prenamijeniti u javni sadržaj. Podsjetio je kako Ministarstvo kulture i medija kontinuirano prati i podržava rad i razvoj knjižnične djelatnosti, koja je od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, a mrežu narodnih knjižnica istaknuo kao najrazvijeniju kulturnu infrastrukturu u državi. Državni tajnik je istaknuo kako o važnosti kontinuiteta i potrebe za knjižnicama u našoj zajednici svjedoči i broj obljetnica koje ove godine zagrebačke knjižnice obilježavaju - od 75 godina rada Knjižnice Vladimira Nazora do 30 godina Knjižnice Savica. Podsjetio je i kako su u Republici Hrvatskoj od 2016. godine otvorene, obnovljene i proširene 22 knjižnice, od kojih je istaknuo tri velike županijske matične knjižnice: novu zgradu knjižnice u Varaždinu, obnovu zgrade knjižnice u Požegi, koja je zaštićeno kulturno dobro, te novoizgrađenu knjižnicu u Vinkovcima, koja svojom funkcionalnošću može biti primjer daljnjeg razvoja mreže knjižnica za 21. stoljeće.
 
Govoreći o ulaganjima u razvoj čitalačke publike, državni tajnik Poljičak istaknuo je usvojeni Plan razvoja mreže pokretnih knjižnica u Republici Hrvatskoj, koji će osigurati dostupnost knjižničnih usluga svim građanima naše zemlje. Osvrnuo se i na novi model otkupa knjiga za narodne knjižnice, kojim je Ministarstvo kulture i medija znatno povećalo izravna sredstva za nabavu odabranih naslova, što će uvelike pridonijeti razvoju tržišta knjiga i unaprijediti distribucijske mreže. Državni tajnik Poljičak istaknuo je kako će taj novi model otkupa poticati umrežavanje nakladnika, ali i poticati nakladnike i knjižare na ulaganje u veću vidljivost, potražnju i dostupnost objavljenih knjiga te intenziviranje komunikacije između knjižnica i nakladnika s ciljem upotpunjavanja knjižničnih fondova vrijednim naslovima. Podsjetio je kako je donesen novi Zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, iz kojega proizlaze Standardi za sve vrste knjižnica u Republici Hrvatskoj.
 
Posebne čestitke uputio je za 30. godišnjicu Hrvatskog centra za dječju knjigu, kojem je misija razvoj, osnaživanje i promidžba hrvatske dječje knjige i knjižničarstva, te zahvalio knjižničarima što djeluju kao velika podrška u provedbi Nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi „Rođeni za čitanje“, koji proizlazi iz Nacionalne strategije poticanja čitanja.


 


Pisane vijesti