Održan „Susret s povodom: Marko Marulić – 500 godina kasnije“ kao najava godini posvećenoj Maruliću

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: NSK
 

7. prosinca 2023. - Ususret 500. godišnjici smrti Marka Marulića izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak sudjelovao je na tematskom susretu pod nazivom „Susret s povodom: Marko Marulić - 500 godina kasnije“, u organizaciji Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Matice hrvatske i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U svom pozdravnom obraćanju državni tajnik Poljičak istaknuo je kako ćemo se zahvaljujući ovom susretu i mnogim drugim razgovorima, simpozijima i skupovima koji će uslijediti u godini obilježavanja 500 godina od smrti „oca hrvatske književnosti“ podsjetiti na djelo koje je obilježilo hrvatski jezik, književnost i kulturu uopće. Podsjetio je kako iz očišta suvremenosti treba ponovno i uvijek iznova proučavati Marulićeve tekstove - njegovu opsežnu i raznovrsnu književnu ostavštinu djela u stihu i prozi, od kompendija, pisama i zbornika uputa za praktičan kršćanski život, preko moralno-teoloških i kulturnopovijesnih rasprava do propovijedi, dijaloga, priča, epova, poema i pjesama. „O Maruliću se može govoriti, zahvaljujući njegovoj humanističkoj obrazovanosti i širini interesa, iz perspektive povijesti, arheologije, politike, prava i vizualnih umjetnosti, na temelju njegova bogata opusa na latinskom, hrvatskom i talijanskom jeziku“, naglasio je te dodao kako Ministarstvo kulture i medija podržava sva događanja koja doprinose zaštiti nacionalne baštine i očuvanju hrvatskog kulturnog identiteta. „S ponosom trebamo isticati da je Marulić, kao istaknut predstavnik europskog kršćanskog humanizma i renesansne epike, bio relevantna figura europskog kulturnog kruga kojeg su čitali mnogi europski uglednici“, zaključio je državni tajnik Poljičak.
 
Pozdravnim govorom obratili su se i glavna ravnateljica NSK-a dr. sc. Ivanka Stričević i ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr. sc. Željko Jozić. Razgovor posvećen Marku Maruliću, u kojem su sudjelovali dr. sc. Marijana Horvat, dr. sc. Irena Galić Bešker, dr. sc. Dino Milinović, Lada Žigo Španić, dr. sc. Iva Grgić Maroević i dr. sc. Božo Skoko, moderirala je dr. sc. Cvijeta Pavlović.

 


Pisane vijesti