Poziv za sudjelovanje na jubilarnom 25. znanstvenom simpoziju o mediteranskoj arheologiji (SOMA) u Zadru

8. prosinca 2023. - Hrvatska će biti domaćin obljetničkog, 25. simpozija o mediteranskoj arheologiji (SOMA), koji će se održavati od 25. do 27. travnja 2024. u Zadru s ciljem predstavljanja i razmjene iskustava i ideja o novim dostignućima u istraživanju, zaštiti i očuvanju kulturne baštine na području Mediterana, a u tijeku su prijave za sudjelovanje znanstvenika.

Domaćin je simpozija i glavni organizator Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (ICUA Zadar) u suradnji s Mrežom za podvodnu arheologiju, Glavnim udruženjem za arheologiju Mediterana (GAMA), Odjelom za arheologiju Sveučilišta u Zadru te Muzejom antičkog stakla i Arheološkim muzejom u Zadru. Glavna je tema jubilarnog programa kongresa očuvanje i interpretacija kulturne baštine, a potom i srodne teme poput povijesti umjetnosti, numizmatike i epigrafike, kao i druge koje povezuju mediteranski svijet kroz povijest.
 
Znanstvenici zainteresirani za razmjenu iskustva i rezultata istraživačkog rada o pomorstvu i navigaciji, lukama i pristaništima, pomorskim kulturnim krajolicima te istraživačkim metodama i alatima, a posebice oni koji pokušavaju rekonstruirati drevnu trgovinu u Sredozemlju i njegovu pomorsku povezanost s doprinosima podvodne ili kopnene arheologije, trebaju poslati svoj sažetak rada na e-mail adresu dkurtov@icua.hr najkasnije do 22. siječnja 2024.
 
Podsjećamo, simpoziji o mediteranskoj arheologiji dosada su održani u Turskoj, Italiji, Sloveniji, Španjolskoj, Irskoj, Rusiji, Poljskoj i Velikoj Britaniji, dok je primjere stručnih izlaganja na konferencijama objavila izdavačka kuća Archaeopress.
 
Više informacija o pravilima sudjelovanja možete pronaći na poveznici.
 




Pisane vijesti