Usvojena Deklaracija za kulturu u doba krize COVID – 19

Slika /slike/fotogalerija/2020godina/konferencija Intelektualno vlasništvo/NSB HR2020EU.jpg
U okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, Deklaracija ministara kulture i medija Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Latvije, Litve, Luksemburga, Malte, Nizozemske, Poljske, Portugala, Rumunjske,  Slovačke, Slovenije, Španjolske i Švedske o kulturi u doba krize COVID-19 usvojena je slijedom ad hoc neformalne videokonferencije koja je održana u Zagrebu 8. travnja 2020. godine.

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem Europske unije organiziralo je neformalnu videokonferenciju ministara kulture država članica EU-a s ciljem rasprave o posljedicama COVID-19 krize na kulturni i kreativni sektor te o mogućim učinkovitim mjerama za smanjenje negativnih utjecaja krize. Predstavnici Europske komisije i država članica raspravljali su o utjecaju pandemije koronavirusa na područje kulturnog i kreativnog sektora. Razmijenjena su iskustva o mjerama koje su vlade država članica poduzele radi sprečavanja njegova širenja, kao i o prijedlozima mjera koje bi se trebale poduzeti na europskoj razini. 

Deklaracija koja je danas usvojena rezultat je razmjene europskih iskustava i promišljanja o mjerama poduzetim za opstojnost kulture tijekom restriktivnih mjera koje su radikalno uskratile, a ponegdje i potpuno dokinule kulturnu produkciju.

Među predloženim mjerama su redovita i potkrijepljena procjena situacije u cilju pravovremene reakcije; predlaganje rješenja prema kojima bi napori na razini Europske unije danas, ali i u višegodišnjoj perspektivi dopunili nacionalne mjere, s posebnom pažnjom usmjerenom na fleksibilnost i digitalne inicijative u okviru programa Kreativna Europa; osiguranje da će pomoć iz fondova i programa EU doprijeti do kulturnog i kreativnog sektora i pridonijeti njegovu oporavku. Ministri su se složili da je u ovim izvanrednim okolnostima potreban žuran, ambiciozan i održiv politički odgovor te su se zajednički obvezali na brzo i fleksibilno djelovanje u skladu s razvojem događaja i usuglasili se da će odlučno nastaviti s donošenjem političkih odluka kako bi u doba krize i dugoročno pružili potporu kulturnom i kreativnom sektoru.

Ovom Deklaracijom potpisnici su potvrdili da sve izvanredne mjere koje se poduzimaju trebaju biti u skladu s temeljnim vrijednostima Unije. Ministri će nastaviti raspravu na VTC Vijeću ministara kulture najavljenom za 19. svibnja.


>>> Declaration by the Ministers of Culture and Media of Austria, Belgium, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Ireland, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Netherlands, Poland, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spain and Sweden on culture in times of COVID – 19 crisis

Pisane vijesti