Čestitka u povodu Međunarodnog dana plesa

Međunarodni dan plesa ove se godine diljem svijeta obilježava u posebnim okolnostima, u kojima se plesni sadržaji po prvi puta mogu pratiti isključivo putem raznih online platformi i distribucijskih kanala.

U tom ozračju, a potaknuti duhom solidarnosti, upućujemo poruke zahvalnosti svim plesnim organizacijama, koreografima, plesačicama i plesačima koji su bez obzira na ograničene i teške uvjete pronašli motivaciju i odlučili podijeliti snimljene sadržaje kako bi publika imala pristup najboljim plesnim izvedbama.

Renomirani hrvatski plesni umjetnik Matija Ferlin pripremio je prigodnu poruku i pozvao da „osvijestimo radost života u njegovim najsuptilnijim manifestacijama" te pogledamo „na vlastitu svakodnevicu kao na malu koreografiju života. Dodajte joj ono što mislite da nedostaje, oduzmite suvišno. Podijelite pokret s ukućanima. Uhvatite nekoga za ruke. Prisjetite se koraka engleskog valcera. Pozovite one koje gledate preko ekrana da za vas izvedu malu koreografiju prkosa globalnoj situaciji krize kroz koju prolazimo".
 
U ovom trenutku, zajednička je i umjetnicima i publici želja da se što prije stvore uvjeti za povratak na pozornice i u gledališta. U skladu s higijensko-epidemiološkim preporukama, Ministarstvo kulture u suradnji sa strukovnim udrugama i ravnateljima institucija razrađuje upute za postupno ukidanje ograničenja i nadamo se da ćemo u ljetnim mjesecima koji su pred nama bar dio programa moći održavati na otvorenom.

https://hciti.hr/medunarodni-dan-plesa-2020/

Pisane vijesti