Ministrica kulture uputila čestitku dobitnicima Nagrade Grigor Vitez

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je čestitku dobitnicima Nagrade Grigor Vitez

„Budući da ove godine nismo u mogućnosti podijeliti radost književnog stvaralaštva za djecu i mlade na svečanosti dodjele Nagrade Grigor Vitez, ovim putem upućujem iskrenu čestitku književnicima i ilustratorima koji su prošle godine osmislili, napisali i ilustrirali najbolje knjige i slikovnice za naše najvažnije čitatelje - za čitatelje čiji ukus oblikujemo i usmjeravamo odabirom najboljih priča i ilustracija, kako bismo u budućnosti imali brojnu, ali i istančanu čitateljsku publiku.

Čestitajući izdavačima, njih 45, koji su objavili i za ovu nagradu prijavili čak 122 knjige i slikovnice, ohrabrujemo objavljivanje kvalitetne knjige za djecu i mlade vrhunskih domaćih autora i ilustratora koji s pravom potvrđuju visoki ugled hrvatskoga stvaralaštva na međunarodnoj književnoj i ilustratorskoj sceni. 

Na najboljim tekstovima čestitamo renomiranim autorima Zoranu Feriću, Romanu Simiću i Nadi Mihaljević, sa zadovoljstvom primjećujući kako se i autori koji su se afirmirali svojim djelima namijenjenima odrasloj čitateljskoj publici okreću i književnosti za djecu. Ona im otvara ne samo put do mlađe čitateljske publike, nego im pruža i nove mogućnosti izražavanja, prepoznavanja i pisanja o onome što je važno čitateljima svih uzrasta.

Ilustratori Vendi Vernić i Manuel Šumberac svojim su dosadašnjim radom već ostvarili velike dosege i na hrvatskoj i na svjetskoj sceni. Ovogodišnje nagrade svjedoče da su im postignuti uspjesi poslužili kao poticaj za nastavak likovnoga istraživanja, za daljnje širenje perspektiva i dosega u odnosu književnog teksta i njegove ilustracije. Na tome im čestitamo, očekujući nova djela i nove uspjehe.

Prestižnu nagradu Ptičica koja se dodjeljuje prema prosudbi dječjeg žirija dobile su Morea Baničević, Nikolina Manojlović Vračar i Jelena Brezovec. Čestitamo im na besprijekornom prepoznavanju dječjih interesa i ukusa u uvjerenju da kao najiskrenija publika djeca prepoznaju istinsku kvalitetu.

Uvjereni smo da će svi prijavljeni i svi nagrađeni autori nastaviti stvarati, da će nas nakladnici i dalje razveseljavati odličnim knjigama i da će organizatori Nagrade Grigor Vitez nastaviti predano i s iznimnim marom odabirati i ohrabrivati one najbolje.“

Pisane vijesti