Ususret novoj Strategiji za razdoblje 2021. – 2026. održan dvodnevni sastanak europskog ogranka Međunarodne federacije umjetničkih vijeća i kulturnih agencija (IFACCA)

21. i 22. travnja 2021. – Na 19. sastanku europskog ogranka Međunarodne federacije umjetničkih vijeća i kulturnih agencija (IFACCA) koji se održava uoči predstavljanja nove Strategije za razdoblje 2021. – 2026. sudjelovala je ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija RH Nevena Tudor Perković.



Pozdravnim riječima okupljenima su se obratili Kajsa Ravin (Swedish Arts Council) i Simon Mellor (Arts Council England), a izvršna direktorica IFACCA-e, Magdalena Moreno Mujica predstavila je novu Strategiju za razdoblje 2021. – 2026. Tijekom dva dana sastanka predstavnici nacionalnih ogranaka vođeni načelima uključivosti i međusobnog učenja, razmijenili su ideje i iskustva kako bi unaprijedili razvoj umjetnosti i kulture u nacionalnom i regionalnom kontekstu.

Ravnateljica Uprave Tudor Perković sudjelovala je u diskusiji na temu Strukturnih potpora i reformi te istaknula kako je riječ o procesima koji su međusobno povezani i predstavljaju trajnu zadaću Ministarstva, kao i svih dionika u području kulture, a posebno u vremenima obilježenima neizvjesnošću u svim segmentima društva. Istaknula je i potrebu rada na usklađivanju pravnih akata te uspostavljanja kvalitetnih baza podataka nužnih za kreiranja suvremenih javnih i kulturnih politika, kao i hitnih mjera pomoći u vremenima globalnih kriza.
 
IFACCA globalna je mreža umjetničkih vijeća i ministarstava kulture s članovima u više od 70 zemalja, koji kroz redovite sastanke i istraživanja surađuju na pitanjima unaprjeđenja kulturnih politika, a posebno potpora kulturnom i kreativnom sektoru. Kroz jednogodišnje regionalne sastanke članovi mreže raspravljaju o aktualnim izazovima u području kulture, a kroz rasprave i identificiranje prioriteta određuju zajednički plan djelovanja IFACCA-e u narednim godinama.

 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi