​Otvorena izložba „Umjetnost slavonskog plemstva – vrhunska djela europske baštine“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Goran Vranić

 
22. travnja 2021. – Izložbom „Umjetnost slavonskog plemstva – vrhunska djela europske baštine“ otvorenoj u Galeriji Klovićevi dvori, predstavljena su  reprezentativna umjetnička ostvarenja  svojevremenih europskih umjetničkih i kulturnih dosega.
 
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek razgledala je izložbu u pratnji autorica izložbe Silvije Lučevnjak i Jasminke Najcer Sabljak i ravnatelja Galerije Klovićevi dvori Antonija Picukarića. Zahvalivši kolekcionarima i muzejskim ustanovama što su svojim doprinosom omogućili da se bogata umjetnička ostavština slavonskog plemstva predstavi javnosti, ministrica je u svojoj poruci uoči otvorenja istaknula kako se postavljanjem ove izložbe Klovićevi dvori ponovno potvrđuju kao izvorno mjesto predstavljanja naše bogate prošlosti i kulturnog naslijeđa. 
 
Prisjećajući se reprezentativne izložbe „Slavonija, Baranja i Srijem – vrela europske civilizacije“ koja je prije više od 10 godina izazvala veliku pozornost publike, večerašnju izložbu doživljavam kao prirodni slijed istraživanja koja proširuju naše spoznaje o kulturnom razvoju istočne Hrvatske, rekla je ministrica. Dodala je kako su poticanjem i otkupom djela kao naručitelji, kolekcionari, mecene i donatori, slavonski plemići usmjeravali razvoj likovne umjetnosti. Takvo je djelovanje slavonskog plemstva naposljetku urodilo i bogatim zbirkama umjetnina različitih stilova, predmeta umjetničkog obrta i vrijednih predmeta svakodnevne uporabe, rekla je ministrica.
 
Ministrica je istaknula kako je Ministarstvo kulture i medija od samog početka svoga djelovanja posebnu pozornost i znatna sredstva ulagalo u stručnu obnovu i restauraciju, vraćajući stari sjaj nepokretne i pokretne umjetničke i kulturne baštine – uključujući i onu u nekadašnjem vlasništvu plemićkih obitelji.
 
Izložba je nastala u partnerstvu s Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku i Muzejom Slavonije u Osijeku, a javnosti će predstaviti umjetnička ostvarenja od baroka do moderne umjetnosti te velikom rasponu tema, žanrova i umjetničkih vrsta. Izložba će biti otvorena do 18. srpnja 2021. godine.



Pisane vijesti