Uspješni rezultati Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske objavio je kako su od 2014. do 2020. putem Potprograma MEDIA i pilot-projekta Europske komisije hrvatski korisnici osigurali ukupan iznos od 6.563.446 eura. 

26.02.2021. - Potprogram MEDIA pruža potporu putem 14 poziva za podnošenje projektnih prijedloga, a hrvatski su prijavitelji u završnoj rekordnoj godini Potprograma bili uspješni u čak 11 kategorija. U navedenom sedmogodišnjem razdoblju sudjelovalo je ukupno 70 različitih organizacija.

© DKE – Ured MEDIA

Slijedom navedenog osigurana je potpora za razvoj 49 hrvatskih dugometražnih hrvatskih filmova i TV serija te jedan kratki animirani film (pojedinačni i skupni projekti), 2 televizijska projekta u sklopu zahtjevnog poziva za TV programiranje i 3 hrvatske videoigre.

Kada govorimo o pozivima koji se odnose na promidžbu i distribuciju europskog filma, važno je istaknuti da je čak 14 hrvatskih kina osiguralo potporu putem jedinstvene mreže kina Europa Cinemas, ukupno je devet hrvatskih distributera osiguralo potporu za distribuciju europskog filma, dok je pet hrvatskih filmskih festivala 2015. godine uspjelo prema osiguranim sredstvima pozicionirati Hrvatsku na visoko treće mjesto u odnosu na 39 zemalja članica Potprograma MEDIA, a dva hrvatska filmska festivala 2020. godine sudjeluju putem poziva za mreže festivala. Također, tu je i jedini hrvatski program stručnog usavršavanja (ZagrebDox Pro) koji kontinuirano dobiva sredstva Potprograma MEDIA još od 2012. godine.

Putem poziva za razvoj publike, filmsko obrazovanje, promidžbu europskih audiovizualnih djela putem interneta te pilot-projekta Europske komisije „Kina – inovativni centri“ hrvatske organizacije su, bilo s pozicije nositelja projekta ili partnera, sudjelovale u čak 12 projekata.

Kako bi dodatno osnažili hrvatske uspješne rezultate, DKE – Ured MEDIA Hrvatske osmislio je filmski kviz koji će se održavati na službenoj stranici Ureda, svakog dana s početkom u 12 sati, i to od 1. do 12. ožujka 2021. 

Također, za sudionike kviza pripremili su dnevne i tjedne filmske nagrade, a sve će kulminirati 17. ožujka događanjem uživo i objavom glavne nagrade koja podrazumijeva pokrivanje smještaja dva noćenja za dvije osobe uoči otvaranja ovogodišnjeg izdanja Festivala mediteranskog filma Split.

Partneri događanja su Blitz d.o.o. (film i distribucija), Festival mediteranskog filma Split te Kino Mediteran i umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.

"Veselimo se što ćete biti dio ove uspješne priče i nadamo se da ćete zajedno s nama u što većem broju proslaviti hrvatski uspjeh 2014. – 2020. u kontekstu Potprograma MEDIA i pilot-projekta Europske komisije te ukupan osiguran iznos od 6.563.446 eura.

Vidimo se! #Ovakomitoradimo #Thisishowwedoit!", poručuju iz DKE – Ured MEDIA. 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica