​Održan okrugli stol pod nazivom “Regulacija govora mržnje u elektroničkim medijima”

24.02.2021. - Državni tajnik Krešimir Partl sudjelovao je na okruglom stolu na temu Regulacije govora mržnje u elektroničkim medijima uz koordinatoricu Kuće ljudskih prava Zagreb Tinu Đaković, odvjetnicu Vanju Jurić te glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića.

FOTO: HINA

Istaknuvši kako su se u novom Zakonu o elektroničkim medijima predvidjele odredbe gdje će komentari na novinske članke potpadati pod nakladničku odgovornost, državni tajnik Partl pojasnio je da se ni na koji način ne ukidaju niti cenzuriraju komentari, samo mora postojati odgovornost nakladnika.

Osvrnuo se i da su neki nakladnici elektroničkih publikacija još i prije ukinuli komentare, ali i da je Ministarstvo kulture i medija otvorilo dijalog s nakladnicima, kako bi se ustanovilo je li moguće naći i neko bolje rješenje kako regulirati govor mržnje od nedavno predloženog.

Državni tajnik Partl naglasio je kako sloboda govora i govor mržnje nisu istovjetan pojam, dodavši kako su se svi nakladnici složili, rekao je kako tu imamo konsenzus te da treba raditi na tome da se sprječava govor mržnje u medijskom prostoru.

Na okruglom stolu “Regulacija govora mržnje u elektroničkim medijima” istaknuto je kako je govor mržnje u elektroničkim medijima najčešći u komentarima čitatelja te da dodatno treba definirati propisanu odgovornost nakladnika.



 



Pisane vijesti | Društvo i zajednica