Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA najavio Europski filmski forum u okviru ovogodišnjeg Berlinalea

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske najavljuje događanja vezana uz Potprogram MEDIA i Europski filmski forum tijekom 71. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

26.02.2021. - Kao i prethodnih godina, Ured MEDIA tijekom Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu organizira Europski filmski forum koji će se održati 2. ožujka od 11 do 13 sati na temu „Perspektive za budućnost audiovizualne industrije u Europi“. 

© DKE – Ured MEDIA

Berlinale 2021. bit će organiziran u dvije različite sesije, Europski filmski sajam (EFM) održat će se u prvom tjednu ožujka, dok će se filmski festival u fizičkom obliku održati na ljeto, ako epidemiološka situacija vezana uz pandemiju bolesti COVID-19 bude povoljna.

Novi usvojeni Program Kreativne Europe nastavlja podržavati audiovizualni sektor u razdoblju od 2021. do 2027. godine uz povećani proračun, posebice za 2021. i 2022. godinu kako bi se kreativne industrije oporavile od posljedica koje je pandemija ostavila na sektor. Europska komisija usvojila je i Medijski i audiovizualni akcijski plan kojime se po prvi puta ističe važnost šireg medijskog te audiovizualnog sektora u Europi.

Berlinale je najbolje mjesto za pokretanje rasprave o Akcijskom planu i Potprogramu MEDIA Programa Kreativne Europe. Uvodnim riječima obratit će se Sabine Verheyen, članica EP-a te predsjednica Odbora za kulturu pri Europskom parlamentu. Zatim će uslijediti razgovor između Dennisa Ruha (voditelj EFM-a) i Lucije Recalde (voditeljica Odjela za Potprogram MEDIA i audiovizualnu industriju - DG CONNECT/Europska komisija).

Predviđena je i panel-diskusija „Perspektive za budućnost audiovizualne industrije u Europi“ na kojoj će sudjelovati: Karin Anell (voditeljica komercijalnog i međunarodnog poslovanja/Wildside), Rikke Ennis (direktorica/REinvent Studios), Danielle Giroux (voditeljica distribucije i izdavaštva/Atlas V), Christof Papousek (upravitelj/ Constantin-Film Group of Companies – Cineplexx Austria & SEE) te Jaume Ripoll (suosnivač i voditelj sadržaja/Filmin).

Događanje će moderirati AC Coppens, dok će se u završnim riječima obratiti Lucia Recalde (voditeljica Odjela za Potprogram MEDIA i audiovizualnu industriju - DG CONNECT/Europska komisija). Više na: https://europeanfilmforum.eu/berlin

Štand Potprograma MEDIA na filmskom sajmu
MEDIA će biti prisutna virtualno na filmskom sajmu European Film Market. Ove godine Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) organizirat će dva događanja.

Prvo događanje „Uvod u egrants“ održat će se 1. ožujka s početkom u 12 sati. Događanje je zamišljeno kao radionica čiji je zadatak dati uvod u promjene novog načina ispunjavanja prijavnica u nadležnosti Europske komisije, a koji će biti korišten putem poziva na Potprogram MEDIA. Sudionici događanja su Matteo Solaro i Stefano d'Orilia (EACEA).

Drugo događanje „Priče i talent“ održat će se 5. ožujka s početkom u 12.30 sati. Događanje je također zamišljeno kao radionica u čijem su fokusu projekti koje je podržao Potprogram MEDIA: 1) Less is More (Antoine Le Bos) – program usavršavanja, 2) Europska mreža festivala kratkog filma (Doris Bauer) te predstavljanje hrvatske uspješnice „Područje bez signala“ (Ankica Jurić Tilić/Kinorama). Moderator događanja bit će Harald Trettenbrein (voditelj Odjela Potprograma MEDIA/EACEA).

Napomena: pristup događanjima u organizaciji EACEA-e/Potprograma MEDIA imat će svi akreditirani profesionalci te će snimke događanja biti naknadno dostupne široj javnosti. Više na: http://www.media-stands.eu/

Također, u okviru Koprodukcijskog sajma s fokusom na TV serije sudjelovat će i projekt iz Hrvatske „Maličke/Afterparty“ producentice Maje Pek-Brünjes (Antitalent) te autorice Dore Šustić, a u okviru programa Berlinale Talents sudjelovat će scenarist i redatelj Filip Romac, filmska kritičarka Dina Pokrajac te ponovno Dora Šustić, i to kratkometražnim filmom „Bananaribe/Bananafishes“ u okviru sekcije Berlinale Short Form Station.

>>> MEDIA i Europski filmski forum u sklopu ovogodišnjeg Berlinalea! 

 

Pisane vijesti