U Varaždinu otvorena izložba "Židovi i Zagreb"

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Hina

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture u Varaždinu je u četvrtak 11. travnja 2019. godine otvorena izložba „Židovi i Zagreb“, prva u nizu izložbi koje će biti organizirane u hrvatskim gradovima.

Izložba je postavljena u varaždinskoj bivšoj sinagogi kako bi se podsjetilo na bogatu povijest varaždinske židovske kulture, ali i najavio skori početak nastavka obnove sinagoge sredstvima koja su osigurali Grad Varaždin i Ministarstvo kulture.

Izaslanik premijera Vlade Andreja Plenkovića i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik Ivica Poljičak istaknuo je kako se u protekle dvije godine intenzivno radi na očuvanju, zaštiti i promociji bogate i neprocjenjivo bitne židovske kulturne baštine u Hrvatskoj. „Kroz niz mjera, aktivnosti i postupanja djeluje se na očuvanju i prezentaciji židovskog nasljeđa u Hrvatskoj, kao važne i nezaobilazne dragocjene sastavnice ukupnog hrvatskog kulturnog nasljeđa“, rekao je Poljičak.
 
Nadodao je kako je primarna intencija da se prigodom predstavljanja izložbe široj javnosti u pojedinom mjestu govori „općenito o židovskoj kulturi i značaju za hrvatsko društvo kroz povijest, o lokalnoj zajednici koja je bivstvovala na tom području te događajima iz II. svjetskog rata i posljedicama istog te promicanju temeljnih načela i vrijednosti nužnih za daljnju izgradnju i jačanje demokratskog, tolerantnog, proeuropskog društva, rekao je Poljičak.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je kako su napravljeni novi projekti za obnovu sinagoge. "Židovi su ostavili trajan trag u našoj povijesti i mislim da svi zajedno moramo vratiti tim ljudima dostojanstvo, moramo urediti ovu zgradu koja će služiti današnjoj generaciji“.

Ilan Mor, izraelski veleposlanik u Hrvatskoj, prisjetio se prvog "susreta" s varaždinskom sinagogom i istaknuo kako vidi da Grad ulaže napore u obnovu i vraćanje u njezine slavne dane. „Sretan sam što sam ovdje na ovoj predivnoj izložbi koja prikazuje Židove. Oni su bili susjedi, doktori, trgovci, znanstvenici“, rekao je Mor u Varaždinu.

Predsjednik Židovske općine Zagrebu  Ognjen Kraus, iznio je podatke o židovskim općinama na području Hrvatske, pa je tako naglasio kako ih je prije Drugog svjetskog rata bilo 41, od čega je ostalo samo njih 10, a od više od 40 sinagoga, danas su u funkciji samo tri – riječka, splitska i dubrovačka.

Izložba predstavlja povijest Židova u Zagrebu od 1806. i razdoblja modernizacije do 1941. godine, kada počinje vrijeme patnje i stradanja, doba holokausta. Na 56 panoa, u 26 tematskih cjelina s 415 slikovnih priloga, prikazan je udio Židova na svim područjima: u privredi i industriji, trgovini i bankarstvu, znanosti i medicini, sportu, izdavaštvu i publicistici, kulturi i filozofiji, arhitekturi i umjetnosti. Izložbu organiziraju Židovska općina Zagreb i predstavnik židovske nacionalne manjine grada Zagreba (Sanja Zoričić Tabaković) uz podršku Grada Varaždina i Ministarstva kulture. (MK/Hina)

Najave