U sklopu 9. poslovnog foruma zemalja srednje, istočne Europe i Kine, održana panel diskusija „Mogućnosti za kreativnu i turističku industriju“

Državni tajnik Krešimir Partl sudjelovao je na panel diskusiji pod nazivom „Mogućnosti za kreativnu i turističku industriju“ u petak, 12. travnja 2019. godine, koji se održao u okviru 9. poslovnog foruma zemalja srednje i istočne Europe i Kine.



U svome izlaganju državni tajnik Partl osvrnuo se na poticanje pozitivne investicijske klime kroz zakonodavne reforme. Podsjetio je kako je u srpnju 2018. godine stupio na snagu novi Zakon o audiovizualnim djelatnostima kojim su uvedene značajne promjene vezane uz program poticaja. 

Novim izmjenama Zakona povećani su poticaji s 20 % na 25 % i dodatnih 5 % ukoliko se radi o snimanju u područjima s nižim stupnjem indeksa razvijenosti, također novim izmjenama otvorena je mogućnost financiranja sustava poticaja i iz drugih izvora te su u tom pogledu intenzivno pregovara s ministarstvima financija i turizma.

U suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom radi se na izradi novog Pravilnika za program poticaja kako bi se optimizirali kriteriji primjene i koristi za filmske djelatnike u Hrvatskoj, tvrtke produkcijskih usluga i produkcijske i filmske ekipe koje snimaju u Hrvatskoj.

Govoreći o efektu sustava poticaja državni tajnik Partl istaknuo je kako su upravo poticaji privukli neke od vodećih europskih i svjetskih produkcijskih kuća, pokazavši time veliki potencijal audiovizualnih aktivnosti kao generatora gospodarskog i turističkog razvoja. Kao nedavni primjer istaknuo je snimanje nastavka Mamma Mia u Hrvatskoj na otoku Visu, ali i Igre prijestolja u Dubrovniku, planetarno popularnih Ratova zvijezda i mnogih drugih velikih produkcija.

Osim turističkog i ekonomskog potencijala sustav poticaja također omogućava zapošljavanja velikog broja hrvatskih audiovizualnih djelatnika te sustavan razvoj servisnih produkcija.

Državni tajnik istaknuo je i kako su novim Zakonom o audiovizualnim djelatnostima po prvi puta uvrštene videoigre kao segment audiovizualnih djelatnosti te je stvoren pravni okvir za daljnji razvoj jedne od najpropulzivnijih segmenata audiovizualne industrije. Dodao je i kako je hrvatska industrija videoigara doživjela ogroman rast i jedna je od rijetkih industrija koja gotovo sve svoje prihode temelji na prodaji na globalnom tržištu. Za primjer je naveo i da je rast industrije u pogledu prihoda i zapošljavanja na razini EU od 8 % do 10 % dok je u Hrvatskoj taj rast čak 50 % na godišnjoj razini.

Također je u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta nastavljen projekt „Poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama“ koji ima za cilj potaknuti aktivnosti usmjerene na razvijanje novih poslovnih modela temeljenih na prepoznavanju kreativnih kompetencija kao strateških vrijednosti društva te potaknuti zapošljavanje. U ovom mandatu povećana su izdavanja za Poduzetništvo sa milijun na osam milijuna kuna te je proširen poziv na vizualne umjetnosti, izvedbene, nakladnike i knjižare, audiovizualne djelatnosti koje po prvi puta uključuju  i videoigre.

Uz državnog tajnika Partla u raspravi sudjelovali su državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, glavna savjetnica za turizam, TCC direktorica iz Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Zsuzsanna Vincze, predsjedateljica Ningbo Haivi Hotel Group i potpredsjednica Udruženja restorana u Ningbou Dong Lijun, članica Uprave i zamjenica direktora Zigong Haitian Culture co. Ltd Luo Rui, predsjednik Udruženja zdravstvenog turizma Marcel Medak, senior Partner 3LHD Marko Dabrović i direktor Horwath HTL Siniša Topalović.


 

Najave