Otvoreno šesto izdanje međunarodne konferencije videoigara Reboot Develop Blue 2019.

  • Slika /arhiva/FOTOGALERIJA/FOTO 2019/Reboot develop blue 2019 DU/RebootDevelopBlue2019_logo_transparent.png
  • Slika Foto: Dino Sertovic
  • Slika

Foto: Dino Sertovic

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i državni tajnik Krešimir Partl za vrijeme boravka u Dubrovniku u četvrtak, 11. travnja 2019. godine, prisustvovali su otvorenju šestog izdanja međunarodne konferencije videoigara Reboot Develop Blue 2019. 

Konferencija okuplja više od 2000 sudionika iz čak 800 kompanija iz cijeloga svijeta te uz brojne paneliste i govornike iz svih područja videoigara obuhvaća i izlagački segment unutar kojeg se spajaju svjetski izdavači s autorima iz Hrvatske. 
 
Istaknuvši kako domaća industrija videoigara raste u nevjerojatnim postocima, s godišnjim rastom prihoda i broja zaposlenih od čak 50 %, ministrica je dodala kako su mnogi domaći studiji za razvoj videoigara prisutni na svjetskom tržištu gdje izvoze čak više od 99 posto svojih proizvoda i usluga.
 
Podsjetila je kako su prošle godine videoigre uvrštene u Zakon o audiovizualnim djelatnostima, čime je stvoren pravni okvir za daljnji razvoj jednog od najpropulzivnijih segmenata audiovizualne industrije te omogućeno sufinanciranje u okviru javnih poziva.

Javnim pozivom „Poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama“ Ministarstvo kulture je u 2018. godini osiguralo sredstva za jačanje kapaciteta i konkurentnosti gospodarskih subjekata koji se bave razvojem i proizvodnjom videoigra od kulturnog i umjetničkog značaja, dok će se programska potpora razvoju i proizvodnji videoigara osigurati kroz sufinanciranje audiovizualnih djelatnosti sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.
 
Ministrica je također istaknula značajne pomake u obrazovnom segmentu kroz projekt Edu4Games kojim Akademija dramske umjetnosti i partnerske institucije razvijaju novi inovativni diplomski studijski program Dizajn i razvoj videoigara s četiri usmjerenja te četiri nova programa cjeloživotnog učenja. Projekt je u okviru poziva Provedba HKO-a na razini visokog obrazovanja iz Europskog socijalnog fonda (ESF), operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. ostvario potporu u iznosu od gotovo 4 milijuna kuna.
 
Govoreći o potencijalu korištenja videoigara u sinergiji s drugim kulturnim i kreativnim industrijama ministrica je istaknula muzeje i druge kulturne ustanove koje će razvojem ovog segmenta moći bolje prezentirati ono što rade u svojoj osnovnoj djelatnosti.

Najave