U Ministarstvu kulture održane dvije sjednice

U Ministarstvu kulture održane su dvije sjednice: sjednica Festivalskog vijeća Splitskog ljeta i sjednica Vijeća Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani.

Održana je sjednica Festivalskog vijeća Splitskog ljeta
      
Prisutne je u ime ministra kulture i predsjednika Festivalskog vijeća Splitskog ljeta mr. sc. Bože Biškupića pozdravio državni tajnik Zoran Šikić. Ravnatelj 56. splitskog ljeta Milan Štrljić je sa svojim suradnicima ravnateljicom glazbenog programa Splitskog ljeta Majom Žarković i ravnateljicom dramskog programa Splitskog ljeta Dubravkom Lampalov iznio predprogram 56. splitskog ljeta te predstavio financijsku konstrukciju.
 
Na Festivalu će biti izveden 41 program, od čega u glazbenom programu premijera „Otella“ G. Verdija (koprodukcija s „Teatro Verdi“ Trst) te reprize „Nabucca“ G. Verdija i „Ere s onoga svijeta“ J. Gotovca kao i brojna koncertna gostovanja iz zemlje i inozemstva koja će, kao i prošle godine, biti realizirana u suradnji s Europskim glazbenim ljetom. U dramskom programu premijerno će biti postavljene „Povijest vječnosti“ L. Borgesa (koprodukcija s kazališnim kućama iz Maribora, Novog mesta i Bologne) te „Smij i suze starog Splita“ I. Kovačića kao i reprize Goldonijevih „Ribarskih svađa“ i „My Child“ M. Bartletta. Na 56. splitskom ljetu će u dramskom programu gostovati poljski Teatr 8. dana s predstavom „Noina arka“, a Riječke ljetne noći gostovat će s produkcijom „Mirisi, zlato i tamjan“ S. Novaka. U baletnom programu premijerno će biti uprizorena Večer koreografa Rami Be´er.
   
U posebnom programu publika će imati prilike vidjeti izložbe Harija Ivančića i Bane Milenkovića kao i izložbu fotografija, a projekcijom nagrađenih hrvatskih filmova bit će ostvarena i suradnja s Pula film festivalom.
         
Ove godine Peristil zbog izvođenja konzervatorskih radova neće biti u funkciji već će se operne predstave izvoditi na Prokurativama što će dovesti do porasta broja publike. Uz već navedene Prokurative, Uprava festivala nastojat će, u teatarskom smislu, reafirimirati monumentalne prostore Meštrovićeve galerije i Meštrovićeva Kašteleta kao i Carrarinu poljanu. Ravnatelj Srećko Šestan zahvalio je na iznesenom uz želju za što uspješnijom realizacijom navedenog.
 
Održana  je i sjednica Vijeća Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani
   
Izbornica Festivala Nenni Delmestre podnijela je izvješće o tijeku pregleda prijavljenih predstava za Festival, koji obuhvaća 19 hrvatskih kazališta i 1 kazalište iz inozemstva, a ukupno su, u okviru natječajnog roka, prijavljene 23 predstave hrvatskih dramskih pisaca. Festival nije samo puka smotra kazališnih predstava, nego i mjesto susreta kazališnih djelatnika, kritičara i predstavnika javne riječi.
    
U popratnom programu bit će predstavljeni autori –dobitnici Nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2009. , javna čitanja nagrađenih drama, promocija knjiga nagrađenih drama iz 2007. I 2008. Za okruglim stolovima razgovarat će se o najaktualnijim pitanjima kazališta i kazališne umjetnosti te će se održati kazališne radionice studenata glume iz Zagreba, Osijeka i Splita.
           
Dogovoreno je da će se na idućoj sjednici Vijeća predstaviti konačan izbor festivalskih predstava, kao i popratni program.
 


Najave