U Galeriji Ivana Meštrovića proslavljen 80. rođendan Slobodne Dalmacije

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Izvor: Vlada RH / Hina

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je na proslavi 80. rođendana Slobodne Dalmacije. Uime Vlade čestitao je svima ovu veliku okruglu obljetnicu "jednog od ključnih i najutjecajnijih hrvatskih dnevnika". Doseg Slobodne, naglasio je, širi je od naših granica.

Najavio je i donošenje novog zakona o medijima.„Ovo je veliki jubilej jednog od ključnih i najutjecajnijih hrvatskih dnevnika, koji ne predstavlja samo kulturu življenja nego ima i širi doseg za cijeli politički, ekonomski i kulturni kontekst u  Hrvatskoj," rekao je premijer Plenković na  svečanosti u splitskoj Galeriji Ivana Meštrovića.

Podsjetio je da je Slobodna Dalmacija pratila lokalne, nacionalne i globalne teme te sport, a kroz taj dnevni list prošla su vrhunska pera novinarstva i književnosti.

"Posebice od demokratskih promjena 1990. godine u Hrvatskoj, Slobodna Dalmacija imala je ogroman upliv u razvoju suvremene Hrvatske i njenog medijskog prostora," naglasio je premijer Plenković.

Dodao je kako je u pred internetsko vrijeme Slobodna Dalmacija bila „prozor u svijet".

Spomenuo je  i „kritičnost" i „oštre opaske"  Slobodne  Dalmacije, rekavši kako je to dobro te da mediji trebaju biti korektiv onima koji dobiju povjerenje u politici ili imaju utjecajne uloge u drugim sferama javnog života jer to pridonosi nalaženju najboljih rješenja.



Novi zakon o medijima označit će dodatan iskorak

Premijer Plenković istaknuo je također da Vlada i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i njezin tim pripremaju novi zakon o medijima.

„Razmišljamo i o novim ovlastima Vijeća za elektroničke medije, o poštovanju profesionalizma u novinarstvu te kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti i o kriterijima za provjeravanje podataka i istinitosti informacija," poručio je Plenković.

Naglasio je kako u internetsko i konfliktno vrijeme živimo u svijetu hibridnih ratova.

„Stoga kao država podupiremo neovisnost medija i njihovu financijsku održivost i tako jačamo ono što je najvažnije, a to je hrvatska demokracija," istaknuo je premijer  Plenković, dodavši kako u tom pogledu Slobodna Dalmacija daje velik doprinos.

Uz premijera Plenkovića nazočni su bili i ministri Branko Bačić, Ivan Malenica, Vili Beroš, Davor Filipović, Radovan Fuchs, Šime Erlić te Nina Obuljen Koržinek.



Izvor: Vlada RH 

Pisane vijesti