Poziv na suradnju u obilježavanju Dana europske baštine 2023. godine u Hrvatskoj

 

Manifestacija Dani europske baštine i ove će godine, tradicionalno u rujnu i listopadu obilježiti važnost zajedničke kulturne baštine zajednice europskih naroda s fokusom na nematerijalnu kulturnu baštinu pod nazivom Živa baština.

Ministarstvo kulture i medija također obilježava dvadesetu godišnjicu usvajanja Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, što je rezultiralo upisom 216 nematerijalnih kulturnih dobara u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, od kojih je 23 upisano na UNESCO-ove popise nematerijalne kulturne baštine.

Živa baština podrazumijeva mjesta i specifične lokalitete i predmete, rituale i događaje te različite oblike čuvanja prošlosti putem kolektivnog sjećanja. Ti vrijedni fragmenti i simboli prošlosti nositelji su identiteta i kontinuiteta zajednice te nerijetko podrazumijevaju specifična tradicionalna znanja i vještine koje nestaju. Kako bismo potaknuli na njihovo istraživanje i očuvanje, pozivamo sve zainteresirane kulturne, društvene, odgojno-obrazovne i znanstvene ustanove i organizacije da se priključe i osmisle manifestacije, predavanja, skupove, festivale, radionice, obilaske, izložbe, panele, virtualne programe, prezentacije i slična događanja namijenjena djeci i odraslima.
 
Obrazac za prijavu događanja možete preuzeti ovdje.
 
Molimo da ispunjeni obrazac i dvije karakteristične fotografije s reguliranim autorskim pravima dostavite putem elektroničke pošte na adresu danieuropskebastine@min-kulture.hr do 31. srpnja 2023. godine.
 
Ovogodišnja programska knjižica, plakati te ostali promidžbeni materijali bit će dostupni za preuzimanje početkom rujna te na zahtjev dostavljeni na adresu organizatora. Sve upite vezane uz organiziranje manifestacije slobodno uputite elektroničkom poštom na adresu: danieuropskebastine@min-kulture.hr.
 
Brošura ideja za pripremu događanja: 
EHD Living Heritage English Web.pdf
 
Zajednička platforma Dana europske baštine:
www.europeanheritagedays.com

Pisane vijesti | Društvo i zajednica