Svečano otvoren Islamski kulturni centar i džamija u Sisku

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Hina i HRTi 

8. rujna 2022. – Svečanost otvorenja Islamskog kulturnog centra i džamije u Sisku događaj je od velike kulturne, društvene i religijske važnosti za Republiku Hrvatsku, koji je okupio najviše državne i vjerske čelnike Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je svaka nova građevina koja je posvećena molitvi, osobnom i kolektivnom duhovnom i kulturnom razvoju i rastu, novo rasadište dobrote, humanosti i zajedništva.

„Kultura podrazumijeva i uzajamno poštovanje temeljeno na univerzalnim, zajedničkim vrijednostima naših vjera, koje promiču mir i ljubav, a koje naše društvo čine otvorenima i ravnopravnim za sve naše građane bez obzira na vjeru, nacionalnost ili bilo koju drugu odrednicu“, poručila je ministrica. 

Ističući kako građevine ne postoje bez ljudi, ministrica je izrazila uvjerenje kako će novootvorene institucije u Sisku, kao i ostali vjerski centri poput Islamskog centra u Zagrebu, okupljati ne samo vjernike svoje vjere, nego i promicati međureligijski dijalog te tako privući i sve ljude dobre volje koji su, vrednujući svoju vjeru, svjesni dobrobiti različitosti koja obogaćuje svako društvo.

„S posebnim ponosom ističemo kako smo u Europi i svijetu prepoznati po sjajnom odnosu između hrvatske Islamske zajednice i hrvatske države, a taj se odnos temelji na stoljetnoj institucionalnoj tradiciji i činjenici da smo prije više od 100 godina priznali Islam kao službenu vjeru u Hrvatskoj – što mnogim drugim državama može poslužiti kao uzor“, naglasila je ministrica.

„Ponosni na ta postignuća u Republici Hrvatskoj imamo pravo, a usudim se reći da imamo i obvezu u našim susjednim državama zagovarati politike međusobnog razumijevanja i ravnopravnosti, politike uključivosti i tolerancije, a posebno u susjednoj Bosni i Hercegovini zagovarati jednakopravnost hrvatskog naroda i pripadnika svih vjeroispovijesti, promicanje međureligijskog dijaloga kao temelja za razvoj demokratske, uključive i prosperitetne države", upozorila je ministrica.

Podsjetivši kako danas živimo u doista izazovnim vremenima, ministrica je istaknula kako nas dodatno mnogi potiču na isključivosti i predrasude i brzinom munje šire dezinformacije. „Nažalost, živimo u doba kada govori mržnje i strahovi od drugih i drugačijih lakše dopiru do javnosti nego bilo kakav konstruktivan prijedlog ili vijest o nekom znanstvenom ili umjetničkom uspjehu. Živimo u vremenu kada neki iz naše daleke i bliže povijesti izvlače teme koje nas dijele, a umjesto razmišljanja o razvoju i budućnosti nameću nam ideološke podjele vrlo često zloupotrebljavajući vjerske i nacionalne osjećaje pojedinaca i skupina", ustvrdila je ministrica.

„No to nas neće obeshrabriti, niti poljuljati u našoj čvrstoj odluci da nastavimo izgrađivati uključivo i tolerantno hrvatsko društvo koje je oduvijek bilo otvoreno prema različitim kulturološkim utjecajima, koje je prije više od sto godina priznanjem Islama napravilo iskorak koji mnoge razvijenije države nisu napravile ni do danas", naglasila je ministrica.

„Stoga umjesto nabrajanja podataka o potporama raznim inicijativama i projektima Islamske zajednice u Hrvatskoj, kojoj je hrvatska Vlada kontinuirani partner i prijatelj", ministrica je istaknula da smo sva ta postignuća ostvarili zahvaljujući ponajviše onima među nama, onim pripadnicima muslimanske zajednice koji su svojim znanstvenim, gospodarskim, kulturnim, sportskim, javnim, političkim i drugim doprinosima, uključujući i sudjelovanje u obrambenom Domovinskom ratu, ostavili trag i učinili svoju Domovinu Hrvatsku i naše društvo bogatijim i boljim.

Uz zahvalu svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli izgradnji Islamskog kulturnog centra i džamije u Sisku, a osobito našim turskim prijateljima, kao i svim članovima Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj na čelu s muftijom Hasanovićem, ministrica je u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i svoje osobno zaželjela da novo zdanje u Sisku zaživi kao novi dom i okupljalište naših sugrađana muslimanske vjere gdje će se njegovati mir i zajedništvo, na dobrobit cijele Hrvatske i naših prijateljskih zemalja.

Projekt izgradnje islamskog kulturnog centra i džamije u Sisku, koja je prva eko-džamija u regiji,  realiziran je zahvaljujući brojnim donacijama iz zemlje i inozemstva. Kompleks uz molitveni prostor (džamiju), sadrži i  knjižnicu s čitaonicom, mektebske učionice, klub za mlade, kongresnu dvoranu za predavanja i druge prigode, restoran, stambeni prostor za vjerske službenike te tehnički i skladišni prostor.Pisane vijesti | Društvo i zajednica