Hrvatski arheolozi na arheološkoj misiji pod pokroviteljstvom UNESCO-a

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

© UNESCO 

7. rujna 2022. – Arheolozi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru sudjelovali su na dvotjednoj arheološkoj misiji koja se pod pokroviteljstvom UNESCO-a održavala na nalazištima Sredozemnog mora - Skerki Bank (Tunis) i u Sicilijanskom kanalu (Italija).

Više od 20 znanstvenika, istraživača i predstavnika osam država članica UNESCO-a, iz Alžira, Hrvatske, Egipta, Francuske, Italije, Maroka, Španjolske i Tunisa 14 su dana radili u međunarodnim vodama na francuskom istraživačkom brodu Alfred Merlinna.  Arheolozi su pri istraživanju koristili suvremenu tehnologiju i robote koji su omogućili mapiranje nalazišta u visokoj rezoluciji i izradu modela olupina brodova. Prikupljeni su novi važni podaci tri rimska brodoloma otkrivena 1990-ih godina koji pomažu u karakterizaciji i datiranju brodskih tereta, a dokumentirana su i tri nova brodoloma koja datiraju iz razdoblja od Antike do 19. stoljeća, kao i nekoliko drugih područja od arheološkog interesa.
 
Ova multilateralna misija primjer je dobre prakse proučavanja, zaštite i promicanja podvodne kulturne baštine u međunarodnim vodama koju će hrvatski arheolozi koji su boravili u misiji – ravnatelj MCPA Zadar dr.sc. Mladen Pešić te podvodni arheolog Odjela prezentacije podvodne baštine MCPA Zadar Roko Surić prenijeti svojim kolegama kako bi se u Hrvatskoj unaprijedila praksa u području podvodne arheologije.
 
VIŠE: https://icua.hr/hr/novosti/408-uspjeno-provedena-arheoloka-misija-za-unesco-i-osam-drava-lanica-na-mediteranu

https://www.unesco.org/en/articles/successful-archaeological-mission-unesco-and-8-member-states-mediterranean

https://www.unesco.org/en/skerki-bank-mission

Video o podvodnoj misiji Skerki Bank: https://www.unesco.org/en/skerki-bank-mission#b-roll

Pisane vijesti