Suživot, dijalog i tolerancija temeljne su poruke za Svjetski dan kazališta u 2023. godini

Poruke u povodu Svjetskog dana kazališta, kako međunarodna egipatske glumice Samihe Ayoub, tako i hrvatska koju je uputio redatelj Želimir Mesarić, zazivaju iscjeljujuć moć  ljubavi i umjetnosti zbog situacije u svijetu koji je izranjavan pandemijom koronavirusa, prirodnim katastrofama, a ponajviše okrutnošću ratnih žarišta.

Iako se lanac nevolja i kriza nastavlja, pa tako s nevjericom već drugo proljeće gledamo prema Ukrajini, koja proživljava nezamislivu agresiju, istinski vjerujemo u snagu ljudskog duha koji će ojačan prijateljstvom, solidarnošću i ljubavlju zaustaviti uništavanje, pobijediti rat i obnoviti svoje društvo i zemlju.   
 
Snaga umjetnosti je u stvaranju, a umjetnici su kao nositelji kreativnog čina stvaranja pokretači i promicatelji života, o čemu svjedoči i glumica Samihe Ayoub u međunarodnoj poruci u povodu Svjetskog dana kazališta: „Svjetlost umjetnosti naše je oružje za borbu protiv mraka, neznanja i ekstremizma. Mi prihvaćamo doktrinu života kako bi se život dalje širio svijetom. U to ulažemo svoj trud, vrijeme, znoj, suze, krv i živce, sve što moramo učiniti kako bismo prenijeli ovu uzvišenu poruku, obranili vrijednosti istine, dobrote i ljepote, uistinu vjerujući da je život vrijedan življenja.“
 
„U suživotu, dijalogu, toleranciji, zajedno sačuvajmo teatar i ne dopustimo urušavanje temeljnih vrijednosti. Ako na početku bijaše Riječ, čuvajmo tu Riječ i borimo se za istinitost riječi. Kao što drama završava katarzom, tako je na kraju tunela Svjetlo u kojem svjetlucaju riječi Vjera, Nada i Ljubav. Moramo njegovati nadu u novi početak, a tu je uloga teatra neizmjerna i veličanstvena. Teatar je vječan i spaja sva tri vremena: vrijeme prošlo u vremenu sadašnjem, u vremenu budućem“, stoji među ostalim u nacionalnoj poruci Želimira Mesarića.

U pozitivnom se duhu pridružujemo čestitkama u povodu Svjetskog dana kazališta uz zahvale umjetnicima, kazališnim djelatnicima i kazališnoj publici svih generacija što promiču temeljne humane vrijednosti i prenose univerzalnu poruku umjetnosti, prije svega ljubav prema čovjeku i životu.Pisane vijesti