Hrvatski Geoportal kulturnih dobara kao primjer dobre prakse predstavljen članovima Ekspertne skupine Europske komisije za kulturnu baštinu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Bruxelles, 21. ožujka 2023. – U okviru službenog programa devetog sastanka Ekspertne skupine Europske komisije za kulturnu baštinu predstavljen je višegodišnji rad na izgradnji informacijskog sustava i web aplikacije Geoportala kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Rad na Geoportalu kulturnih dobara RH, koji predstavlja središnje mjesto pristupa prostornim podatcima o nepokretnim kulturnim dobrima u nadležnosti Ministarstva kulture i medija, te brojne mogućnosti njegove primjene predstavila je voditeljica projekta i ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja-Crnokić. Dostupnost podataka i uspostavljene mrežne usluge Geoportala u skladu su s Direktivom o uspostavljanju infrastrukture za prostorne informacije u Europskoj zajednici – INSPIRE, a članovima Ekspertne skupine predstavljen je kao primjer dobre prakse.

Naime, osim kao alat u svakodnevnom radu državne konzervatorske službe i medij informiranja za stručnu i širu zainteresiranu javnost, Geoportal kulturnih dobara RH otvara brojne mogućnosti za suradnju s drugim tijelima državne uprave i institucijama nadležnim za upravljanje prostornim promjenama na temelju podjele prostornih podataka o zaštićenim nepokretnim kulturnim dobrima. Osobito je vrijedan i potencijal njegove primjene u upravljanju rizicima u području kulturne baštine.

Ekspertna skupina Europske komisije za kulturnu baštinu od 2019. godine okuplja predstavnice država članica, međunarodnih organizacija (UNESCO, ICCROM, Vijeće Europe i dr.), udruga civilnog društva (Europa Nostra, ENCACT, ICOM i dr.) te nezavisnih stručnjaka u području zaštite kulturne baštine. Cilj je rada ove skupine razmjena znanja i informacija o raznim inicijativama, kao i o konkretnim prilikama na terenu te izazovima u radu na očuvanju kulturne baštine.

Dvodnevni program prvog ovogodišnjeg sastanka obuhvatio je teme energetske obnove kulturne baštine, nezakonitog prometa kulturnih dobara i znanstvenih istraživanja u području kulturne baštine. Skupina se u radu osobito dotiče teme pružanja pomoći Ukrajini u zaštiti kulturne baštine u oružanom sukobu. U redovitom radu Ekspertne skupine Europske komisije za kulturnu baštinu sudjeluje Petra Smajić, viša savjetnica specijalistica u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija.
https://geoportal.kulturnadobra.hr/



Pisane vijesti