Sućut ministrice u povodu odlaska glumca, redatelja i dramaturga Saše Anočića

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska jednog od naših najdarovitijih glumaca, redatelja i dramaturga Saše Anočića.

„Svojim se glumačkim talentom istaknuo još u svojem rodnom Osijeku, radeći u Hrvatskom narodnom kazalištu, zatim kao član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih, a posebno u različitim projektima zagrebačkog Gradskog kazališta Trešnja.

Generacijama djece i mladih ostat će u sjećanju prvih susreta s kazališnom čarolijom, od sjajnih kreacija Strašila u „Čarobnjaku iz Oza", Oca u „Mami kao priči", Lumiera u „Ljepotici i Zvijeri" ili Fagina u „Oliveru Twistu". Na pozornici omiljene dječje Trešnje dramatizirao je i režirao neke od najboljih predstava za djecu, od kultne  „Alise“ ili „Pinocchia" do  „Frankensteina", a kao ravnatelj tog dječjeg teatra na pozornicu je postavio mnoge teme važne za odgoj djece i mladih.

Mnoge su njegove predstave, nerijetko autorski tekstovi, zaslužile brojne nagrade hrvatskoga glumišta kao i veliku popularnost kod publike. No jedna od onih koja će ostati u antologiji nacionalnog kazališta kao predstava koja je doživjela na stotine izvedbi i rasprodane ulaznice, sigurno su njegovi  "Kauboji" u Teatru Exit.

Od osiječkog do riječkog HNK-a, od Exita, KNAP-a i ZKM-a do Kerempuha, od mjuzikla, komedija i satire do tragedija, bogati redateljski opus Saše Anočića nizao je brojne uspješnice i hitove, a među njima svakako ćemo pamtiti i „Kiklopa", nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta i na Marulićevim danima za najbolju režiju i najbolju predstavu u cjelini.

Glumačka darovitost Saše Anočića ostat će trajno zapisana i u mnogim hrvatskim filmovima:  „Kaubojima", „Koku i duhovima", „Crncima", „Arminu", „Anđele moj dragi", da spomenemo tek neke.

Njegovim preranim odlaskom hrvatska filmska i kazališna scena izgubila je jedinstvenu osobnost koja je svojim talentom, iskustvom i umijećem mogla još višestruko doprinijeti hrvatskoj kulturi i umjetnosti."
 



Pisane vijesti | Društvo i zajednica