Predstavljena platforma Sigurna okupljanja.hr

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

5. svibnja 2021. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je predstavljanju platforme Sigurna okupljanja.hr koju je Ministarstvo izradilo u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskim Zavodom za javno zdravstvo kako bi se omogućila normalizacija posjećenosti kulturnih događanja.

Ministrica se uvodno osvrnula na aktivnosti i mjere koje su poduzete kako bi se smanjio negativan utjecaj pandemije na području kulturnih i kreativnih industrija te podsjetila kako je Hrvatska među rijetkim zemljama u kojoj su gotovo cijelo vrijeme trajanja pandemije kulturne ustanove bile otvorene.

Ministrica je posebno istaknula Program potpora putem kreditnih linija kojim se osiguralo 300 milijuna kuna za kulturnu i kreativnu industriju te najavila kako će program biti produžen do kraja godine. Također je najavila i nastavak projekta „Jer svirati s mora“ kojim se u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom kreirao model potpore dijelu produkcijskih troškova u organizaciji koncerata za koji je osigurano 5.226.000,00 kuna.

Ministrica je dodala i kako istodobno s poduzetim mjerama i razvojem platforme Sigurna okupljanja.hr, Ministarstvo sudjeluje i u izradi nacionalnog plana oporavka i otpornosti kojeg je nedavno usvojila Vlada RH u kojem je predviđeno 250 milijuna kuna za kulturni i kreativni sektor. Dodala je i kako se u suradnji s HZJZ-om prati razvoj situacije oko pandemije te da se planiraju daljnje mjere kojima bi se omogućio nastavak rada industrije događanja, a čemu će i platforma uvelike pridonijeti.

U razdoblju promjenjivih pandemijskih okolnosti putem platforme organizatorima će se omogućiti visoka razina stabilnosti planiranja budućih događanja, kao i pravodobne informacije o promjenama epidemiološke situacije koje mogu utjecati na opseg i održivost planiranog događanja te na njegovu prilagodbu.

Uz ministricu su na predstavljanju govorili državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl, potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš i predsjednik Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK Tomo in der Műhlen.
   

Pisane vijesti | Društvo i zajednica