​Otvoren Deseti festival hrvatskih digitalizacijskih projekata

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

6. svibnja 2021. –  Skup posvećen digitalizaciji kulturne i znanstvene baštine –  Deseti festival hrvatskih digitalizacijskih projekata održava se virtualno  6. i 7. svibnja 2021. godine u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Na svečanom otvorenju stručnog skupa nakon pozdravnih riječi glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanke Stričević okupljenima se obratio izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak. 

Izrazivši zadovoljstvo što projektom e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine Ministarstvo zajedno s arhivskom i knjižničarskom strukom izgrađuje središnji sustav kulturne baštine, državni je tajnik istaknuo kako Ministarstvo radi na izradi Nacionalnog plana kulturnog razvitka koji će uključiti i usvojeni Plan digitalizacije kulturne baštine. Osvrnuvši se na središnje teme u području digitalizacije i digitalne transformacije kulturnih ustanova, državni tajnik je istaknuo kako se u okviru Nacionalnog plana otpornosti i oporavka nalaze investicije vezane uz digitalnu tranziciju od kojih su dvije značajne za razvoj digitalizacije kulturne baštine. To su uspostava digitalne infrastrukture i usluga javne uprave izradom sustava konzervatorskih podloga te unaprjeđenje digitalne infrastrukture i usluga javnog sektora razvojem nacionalnog arhivskog informacijskog sustava i jačanjem nacionalne mreže arhiva.

Skup već deset godina okuplja predstavnike arhivske, knjižnične i muzejske zajednice, a ove će godine na njemu sudjelovati voditeljica Službe za digitalizaciju kulturne baštine Jelena Jelena Bilić koja će predstaviti rezultate prve godine provedbe projekta e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine.

Ovogodišnja središnja tema područje je digitalnog objedinjavanja građe i podataka te izgradnja suradničkih sustava koji utječu na područje digitalizacije građe i novih digitalnih usluga, kao i provedbe projekta e-kultura – Digitalizacija kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske i partnerskih ustanova.
 

Deseti festival hrvatskih digitalizacijskih projekata




 

Pisane vijesti