Sućut ministrice povodom odlaska akademika Rubena Radice

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska akademika Rubena Radice, jednog od najvećih hrvatskih suvremenih skladatelja, dekana i dugogodišnjeg profesora Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.


"Nastavljajući tradiciju splitske glazbene obitelji, svoga djeda, skladatelja Josipa Hatzea, Ruben Radica ostat će zapamćen kao jedan od najavangardnijih skladatelja suvremene hrvatske glazbe, koji je sa svojega studija po europskim središtima u Zagreb donio metode i pristupe Renea Leibowitza, Oliviera Messiaena, Gyorgya Ligetija, Pierrea Bouleza i Henrija Pousseura.

Ruben Radica svojim je skladbama u antologiju hrvatske glazbe unio ne samo duh europske avangarde, nego je izgradio jedinstveni skladateljski opus snažne izražajnosti i zvučnog kolorita te strukturalističke koncepcije skladbi. U vrijeme kada se glazba opterećivala socrealističkom estetikom, Radica se hrabro odlučio na radikalna izražajna sredstva glazbene avangarde. Njegova umjetnička sloboda očitavala se i u eksperimentiranju skladanja za različite izvoditeljske sastave i žanrove: od „Četiri dramatska epigrama za klavirski kvintet“ preko interferencije za recitatora, zbor i orkestar, ili skladbi za dvije instrumentalne skupine i sintetizator, do svojevrsnih sinteza poput „Prazora“, misterija prema poemi Jure Kaštelana ili „Božanskih otvora srca za orkestar i obligatne instrumente“.

Generacijama studenata zagrebačke Muzičke akademije ostat će zapamćen kao autoritet skladateljstva, a istodobno uvijek spreman na prijateljski savjet i stručnu pomoć. Gotovo četiri desetljeća bio je profesor, svojedobno i dekan, zatim professor emeritus, a posljednja dva desetljeća i redoviti član HAZU. Profesor Radica zaslužio je sve stručne nagrade od godišnje i životne Nagrade Vladimir Nazor preko nagrade Josip Štolcer Slavenski do odlikovanja Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića."

Pisane vijesti