Ministrica izrazila sućut u povodu odlaska Jakova Radovčića

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska jednog od najuglednijih hrvatskih geologa, paleontologa i muzealaca Jakova Radovčića.


"Posebno poznat kao dugogodišnji voditelj Antropološke zbirke i zbirke Krapinski diluvij Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Jakov Radovčić je ne samo čuvao i proučavao tu jedinstvenu svjetsku zbirku, već je svoj studiozni znanstveni rad uspio predstaviti cijelom svijetu, ponajprije znanstvenoj zajednici. No ono po čemu će ga se sjećati različite generacije upravo je njegov poseban znanstveno-popularni pristup. Svojim je naime tekstovima za hrvatske i svjetske popularno-znanstvene novinske reportaže, televizijske emisije i filmove, svim generacijama približio fenomene paleontologije humanida, odnosno važne karike krapinskih neandertalaca u antropološkom razvoju koju je cijelom svijetu otkrila Krambergerova ostavština.
Zahvaljujući upravo gospodinu Radovčiću, kao jednom od autora koncepta i realizacije, danas Hrvatska ima jedinstveni, svjetski prepoznat i nagrađivan Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini. Za svoj entuzijazam i ustrajan znanstveni rad, Jakov Radovčić je zaslužio mnoge nagrade, među kojima i priznanje struke - Hrvatskog muzejskog društva za životno djelo.
Suosjećajući s tugom obitelji i prijatelja, u trenutku odlaska Jakova Radovčića još jednom izražavam svoju iskrenu sućut."
 

Pisane vijesti