Sućut ministrice Nine Obuljen Koržinek u povodu odlaska Zlatka Stahuljaka

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska Zlatka Stahuljaka jednog od najplodnijih hrvatskih glazbenih pedagoga i muzikologa, vrsnog violista koji je bio naš prvi veleposlanik u Češkoj. 

Svoje gotovo eruditsko glazbeno znanje i umijeće upisao je u povijest mnogih vodećih nacionalnih kulturnih ustanova, od violista u Zagrebačkoj filharmoniji i orkestra Opere do njezina direktora i intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. U Hrvatskom glazbenom zavodu odigrao je ključnu ulogu u osnivanju, organiziranju i sticanju svjetskog ugleda Međunarodnog violinističkog natjecanja "Vaclav Huml". Njegovi studenti posebno će ga se sjećati po njegovu predanu pedagoškom radu, a predavao je ne samo violu, održavao majstorske tečajeve, nego i komornu glazbu i metodiku viole i violine na glazbenim akademijama diljem svijeta, od Zagreba do Pekinga. Poticanje izvrsnosti i njegovanje darovitosti mladih bila je specijalnost profesora Stahuljaka, o čemu svjedoče njegova brojna članstva u žirijima međunarodnih natjecanja. Njegove kritike i članci u dnevnim novinama imali su edukativni utjecaj na širu javnost, a stručni i znanstveni tekstovi ostat će trajno upisani u dokumentaciju hrvatske muzikološke građe. 

Svojim je svestranim djelovanjem Zlatko Stahuljak zadužio hrvatsku glazbu i kulturu, a njegov pedagoški rad ostao je utkan u životopise umjetnika diljem svijeta. Zaslužio je mnoge nagrade i visoka državna odlikovanja, no ne samo hrvatska, nego i češka, budući da je kao praški student, a kasnije i hrvatski veleposlanik u Češkoj promovirao hrvatsku i češku kulturu te radio na kulturnoj suradnji dviju zemalja.

Njegovim odlaskom ostaje velika praznina u našoj glazbenoj kulturi, stoga smo posebno zahvalni na raznolikom antologijskom opusu koji nam je djelovanjem brižnog pedagoga, vrijednog glazbenika i velikog zaljubljenika u glazbu Zlatko Stahuljak ostavio.
 



Pisane vijesti | Društvo i zajednica