Hrvatski arheolozi predvodnici su zaštite podvodne arheološke baštine zemalja srednje i jugoistočne Europe

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru

21.6.2021. - Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru pokrenuo je inicijativu za osnivanjem tima stručnjaka iz zemalja srednje i jugoistočne Europe na zaštiti podvodne arheološke baštine.

Na prvom sastanku nove mreže pod nazivom ''Underwater Archaeology Task Team'' (UATT) koji se održao prošli vikend u Zadru sudjelovali su predstavnici 17 zemalja (Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Grčke, Italije, Mađarske, Republike Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske i Hrvatske).

Namjera je povezati se i sa zemljama koje nemaju razvijenu podvodnu arheologiju kako bi se umrežavanjem i udruživanjem resursa prikupili podaci o stanju, vrijednosti i kontekstu podvodne arheološke baštine. Na sastanku je definiran organizacijski okvir i plan financiranja UATT tima, pokrenuta je baza podataka te dogovorene buduće zajedničke aktivnosti i projekti za svaku pojedinu zemlju.

Razmjena znanja i iskustava, profesionalno umrežavanje, a posebno kontinuirano obrazovanje stručnjaka nužni su u borbi protiv stalnih prijetnji podvodnoj arheološkoj baštini, što je naglasio predstavljajući ovu inicijativu ravnatelj Centra Mladen Pešić. Glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO Rut Carek pri Ministarstvu kulture i medija, zahvalila je kolegama u nacionalnim povjerenstvima zemalja sudionica na suradnji te istaknula važnu ulogu UNESCO-a u zaštiti podvodne kulturne baštine.

Tim podvodnih arheologa Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, u povodu ovog skupa organizirao je zaron kod otoka Vrgade gdje se mogu vidjeti ostaci rimskog brodoloma.
 



Pisane vijesti | Društvo i zajednica