Sućut ministrice Nine Obuljen Koržinek u povodu odlaska Žarka Potočnjaka

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska jednog od naših najdarovitijih filmskih i kazališnih glumaca Žarka Potočnjaka.

Svojim se glumačkim talentom istaknuo već sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća kada je sa Zlatkom Vitezom osnovao kultnu glumačku družinu Histrione te s ponosom pronosio histrionsku zaigranost, duhovitost i posvećenost kazalištu kroz cijeli svoj život.

U više od pola stoljeća plodne glumačke karijere, Žarko Potočnjak je ostvario doista zavidan glumački opus od više od 150 kazališnih premijera, mnoštvo televizijskih drama i serija, gotovo tridesetak filmova u kojima je s jednakom glumačkom snagom i histrionskim žarom odigrao i glavne i sporedne uloge.

Otjelovio je mnoge antologijske likove hrvatskoga glumišta na daskama zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Gradskog kazališta Komedije i Gradskog dramskog kazališta Gavella. S jednakom izvrsnošću dramskog izraza tumačio je Krležine, Strindbergove, Shakespeareove, Čehovljeve, Brešanove, Ivšićeve, Gogoljeve, Brechtove, Büchnerove, Beckettove, Držićeve i Marinkovićeve likove, za što je zasluženo bio ovjenčan najvišim priznanjima struke i publike.

Svi koji su ga poznavali znaju kako se u svaku ulogu davao s punim srcem, stoga se danas s posebnom zahvalnošću spominjemo i njegova domoljublja, kada se na samom početku agresije na Hrvatsku kao dobrovoljac uključio u 106. osječku brigadu, djelovao u protuzrakoplovnoj obrani te bio član umjetničke brigade. Odlaskom Žarka Potočnjaka hrvatska filmska i kazališna scena izgubila je jedinstvenog umjetnika. 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica