Europski parlament usvojio je izvješća o položaju umjetnika i oporavku kulture u Europskoj uniji te o europskim medijima u digitalnom desetljeću

Slika /slike/EU zastave zgrada.jpg

Europski parlament je 20. listopada 2021. usvojio Rezoluciju o položaju umjetnika i oporavku kulture u EU-u (2020/2261(INI) u kojem se prepoznaje ključnu ulogu kulture i umjetnosti u promicanju kulturne raznolikosti, poticanju uključivih društava i borbi protiv svih oblika diskriminacije.

Prema tom izvješću, u 2020. godini kulturni i kreativni sektor EU -a doživio je gubitak prometa veći od 30%, što je kumulativni gubitak od 199.000 milijuna eura, a sektor glazbe i izvedbenih umjetnosti zabilježio je gubitke od 75% - odnosno 90%. Upravo zbog toga, Europski parlament traži od Europske Komisije da predloži "Europski status umjetnika " koji uspostavlja zajednički okvir za uvjete rada i minimalne standarde za sve zemlje EU.

Kao prvi korak pozdravljaju se predstojeće rasprave o statusu umjetnika u skladu s otvorenom metodom koordinacije među državama članicama te poziva na osnivanje radne skupine u okviru otvorene metode koordinacije kako bi se olakšala razmjena najboljih praksi među državama članicama i olakšalo praćenje napretka u pogledu poboljšanja radnih uvjeta umjetnika. U svom Izvješću, zastupnici u Europskom parlamentu pozivaju države članice da promiču i brane umjetničku slobodu kako bi podržale pravo na slobodu izražavanja i osigurale građanima EU-a slobodno uživanje u umjetničkom stvaralaštvu.
   

Zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su na plenarnoj sjednici i Izvješće o europskim medijima u digitalnom desetljeću.

Cilj Izvješća je osiguravanje veće potpore Europske unije i država članica oporavku, jačanju otpornosti i digitalnoj transformaciji medijskog i audiovizualnog sektora Europske unije, a vezuje se na istoimeni akcijski plan Komisije koji je objavljen u prosincu prošle godine. Podsjećamo da su i europski ministri kulture i medija u svibnju ove godine usvojili Zaključke Vijeća na temu „Europski mediji u digitalnom desetljeću: akcijski plan za potporu oporavku i transformaciji”.

U Izvješću Europskog parlamenta naglašava se nužnost osiguravanja uključivog pristupa informacijama i vijestima na svim europskim jezicima svim građanima, snažnija podrška malim i srednjim poduzećima unutar tih sektora, kao i promicanje zaštite slobode i neovisnosti medija kao sredstava za postizanje bolje strateške autonomije i geopolitičke vidljivosti.

Pored toga, Izvješće ističe neporecivu ulogu koju audiovizualni sektor ima u promicanju kulturne i jezične raznolikosti Europske unije, s posebnim naglaskom na osiguravanje ravnopravnijeg tržišnog natjecanja te bolje prekogranične suradnje između država članica u proizvodnji i distribuciji raznovrsnog kulturnog i jezičnog sadržaja diljem EU-a.
 
 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi