Sućut ministrice Nine Obuljen Koržinek u povodu odlaska Igora Mandića

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska uglednog književnika i književnog kritičara Igora Mandića.

„Pamtit ćemo ga kao oštroumnog mislioca, kao čovjeka sa stavovima o kojima je iskreno progovarao ne štedeći ni sebe ni druge, ostajući dosljedan svojim uvjerenjima, uvijek spreman na pronicljivu i argumentiranu polemiku. Kao čovjeku osebujnog karaktera i britkog pera najviše mu je odgovaralo istupanje u pisanim medijima, čemu je ostao vjeran do kraja. Kritičarskom, publicističkom i novinarskom pozivu njegov je dugogodišnji rad dodao novu dimenziju, novu vrijednost koja je uzor i novim generacijama.

Njegove smo tekstove, ponajviše književne kritike i razmišljanja o suvremenoj domaćoj književnosti, vjerno pratili. Bez obzira na slaganje ili neslaganje sa stavovima koje je iznosio, čitatelji su u svakom Mandićevu tekstu mogli iščitati argumentirane kritike i jasne stavove utemeljene ne samo na erudiciji nego i na dugogodišnjem praćenju suvremenih društvenih i kulturnih zbivanja, naročito na domaćoj sceni.

Neosporna je činjenica da je uvelike zadužio hrvatsku kulturu, na čemu ćemo mu ostati zahvalni. Nedostajat će nam i kao čovjek, kao intelektualac koji je svojim radom potvrđivao da u kulturi uvijek mora biti mjesta provokativnom promišljanju vlastite suvremenosti“.

Pisane vijesti