Sućut ministrice kulture u povodu smrti velikana hrvatskog igranog i animiranog filma Vatroslava Mimice

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je riječi sućuti u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime u povodu odlaska istinskoga velikana hrvatskog igranog i animiranog filma, gospodina Vatroslava Mimice.

"Kao proslavljeni autor više lica, onoga redatelja, scenarista i producenta, te direktora zagrebačkoga Jadran filma, zaslužan je za kultna djela hrvatske kinematografije: Samac, Inspektor se vratio kući, Happy end i Mala kronika u domeni crtanog te Prometej s otoka Viševice, Ponedjeljak ili utorak i Kaja, ubit ću te! u polju igranog, a okušao se i u žanru povijesnoga filma. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na uglednim svjetskim festivalima poput onih u Veneciji i Annecyju, kao i Zlatne arene za režiju, scenarij i cjelokupni autorski doprinos hrvatskoj filmskoj umjetnosti, a godine 1986. ovjenčan je Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo.

Gospodin Vatroslav Mimica ključna je osobnost zlatnog razdoblja Zagrebačke škole crtanog filma, uz Vladu Kristla, Nikolu Kostelca i Dušana Vukotića, te prvi izrazito modernistički autor hrvatskoga filma čiji je rad obilježen ne samo inovativnošću, već i izuzetnim humanizmom po kojemu ćemo ga pamtiti."

Pisane vijesti