Svečano obilježavanje 140 godina postojanja Muzeja za umjetnost i obrt

  • Slika /slike/fotogalerija/2020godina/140 godina MUO/140 godina MUO.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića prisustvovala je svečanosti obilježavanja 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt koja se održala u ponedjeljak, 17. veljače 2020. godine, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. 

Istaknuvši kako je obljetnica prilika da se prisjetimo početaka velikih priča, ministrica je rekla kako je Muzej od samog početka bio simbol visoke razine znanja, stručnosti i kreativnosti u svakom segmentu svoga djelovanja.

Ministrica je podsjetila kako je Muzej otvoren na inicijativu tadašnjeg Društva umjetnosti s namjerom ustrojavanja zbirke za obrtnike i umjetnike, a smješten je u zgradi koja je po Bolleovu nacrtu u Hrvatskoj po prvi puta namjenski sagrađena za muzej.

Tijekom svojega dugogodišnjeg djelovanja Muzej je rastao i oblikovao se pod utjecajem svakog od razdoblja naše povijesti, prostornih i društvenih procesa te smjerova kretanja u umjetnosti, rekla je ministrica. Dodala je i kako suvremene mogućnosti prezentacije i valorizacije vlastite kulturne baštine, ali i suvremenih umjetničkih ostvarenja pružaju sveobuhvatan uvid u gotovo stoljeće i pol muzejske tradicije u Hrvatskoj, istodobno potvrđujući njezin prepoznatljivi kontinuitet.

Naglasivši kako kultura bez publike ne egzistira i da su posjetitelji ti koji tijekom godina konzumacijom sadržaja kroje bitnu dionicu ritma muzejskog rada, ministrica je rekla kako je Muzej u tom segmentu uvijek osluškivao što mu publika ima za poručiti. Također je dodala kako je to rezultiralo hrabrim, kreativnim i jedinstvenim izložbenim projektima i drugim aktivnostima o kojima se dugo pričalo i kojih se rado prisjećamo.

Ravnatelj muzeja Miroslav Gašparović istaknuo je da se Muzej tijekom proteklih 140 godina razvio u najznačajniji i najveći hrvatski i zagrebački umjetnički muzej koji je bio i ostao predvodnik i promotor novih pokreta i ideja u svijetu umjetnosti i dizajna. Upravo na tim temeljima MUO je izgradio i novi vizualni identitet koji je početkom godine predstavljen javnosti uz slogan 'See Art where others don’t', odnosno ‘Vidi umjetnost tamo gdje ju drugi ne vide’ kojim Muzej korača prema budućnosti i osuvremenjivanju komunicirajući najraznolikije vidove umjetničkog rada i razvoja. Proslavi 140. obljetnice prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te uputio čestitku ravnatalju i djelatnicima.

U okviru obilježavanja postojanja Muzeja predstavljen je novi postav zbirki dizajna i fotografije, obnovljeni treći kat Muzeja i nova donacija mode hrvatsko – britanskog baletnog umjetnika Jelka Yureshe i supruge Belinde Wright. Riječ je o donaciji zbirke pret-a-porter i haute-couture mode šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Svečanost je nastavljena otvorenjem izložbe MADE IN: Crafts — Design Narratives inicijative za istraživanje, dizajn i baštinu koja potiče razmjenu znanja između tradicionalnih obrtnika i suvremenih dizajnera. 
 

Pisane vijesti