Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je koncertu Hrvatski glagoljaški rekvijem za sole pod ravnanjem Ivana Repušića u Münchenu

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, posebna savjetnica dr. sc. Iva Hraste Sočo i ministar vanjskih i europskih poslova dr. sc. Gordan Grlić Radman uz brojnu publiku prisustvovali su koncertu Hrvatski glagoljaški rekvijem za sole, mješoviti zbor i simfonijski orkestar Igora Kuljerića,

koji se održao u petak, 14. veljače 2020. godine, u Münchenu.

Pod ravnanjem renomiranog hrvatskog dirigenta Ivana Repušića izvedeno je djelo jednoga od najznačajnijih skladatelja hrvatske glazbe 20. stoljeća Igora Kuljerića, a u okviru kulturno-umjetničkog programa hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

U Münchenu su nastupili solisti Kristina Kolar, sopran, Annika Schlicht, mezzosopran, Eric Laporte, tenor, Ljubomir Puškarić, bariton uz Zbor Bavarskog radija i Orkestar Münchenskog radija. Koncert na kojem je izvedeno ovo kapitalno djelo suvremene hrvatske glazbe izravno je prenošen na Bavarskom radiju i bit će prikazan na televiziji, a Bavarski radio će pod svojom etiketom izdati CD. Djelo Hrvatski glagoljaški rekvijem također će se izvesti u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 22. veljače 2020. godine.

Koncerti u Münchenu i Zagrebu na najbolji će način povezati hrvatsko i njemačko predsjedanje Vijećem EU, a pripreme za suradnju Ministarstvo kulture započelo je još prije dvije godine. Na koncertu u Münchenu na programu je bilo i djelo „Abîme des oiseaux“ iz „Quatuor pour la fin du temps“ za klarinet solo Oliviera Messiaena.

Hrvatski glagoljaški rekvijem za sole, mješoviti zbor i simfonijski orkestar je financijski podržalo Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i Bayerische Rundfunkorchester.
Koncert je dio kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU.

Pisane vijesti