Sućut ministrice kulture u povodu smrti akademika Dubravka Jelčića

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je riječi sućuti u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime u povodu odlaska akademika Dubravka Jelčića.

"Odlaskom akademika Dubravka Jelčića hrvatska književno-znanstvena i kulturna scena danas je ostala bez jednog od svojih najznačajnijih književnih povjesničara, esejista i publicista.

Čovjek velikoga znanja, širokih interesa i britkoga kritičkog duha, akademik Jelčić suvereno se kretao prostorima hrvatske književnosti i historiografije, ostavivši iza sebe respektabilan opus. Kao vjeran nastavljač Barčeve književnopovijesne metode i estetskih mjerila, akademik Jelčić pripada onom najužem krugu znanstvenika, arhitekata kroatistike, koji su bitno pridonijeli kritičkoj rekonstrukciji hrvatske književne povijesti.
 
Opus Dubravka Jeličića obuhvaća impozantnu biblioteku: monografije o najvećim hrvatskim književnicima, cjelovita povijest hrvatske književnosti, stotine znanstvenih, stručnih i literarnih radova te brojne kritike i eseji razasuti po književnim časopisima, od kojih bi se mogla sastaviti još pokoja knjiga.
 
Kao urednik mnogih edicija, akademik Jelčić priredio je i kritički uredio golem broj izdanja, obilježivši nekoliko desetljeća hrvatskoga književnog izdavaštva. Osobito dubok trag ostavio je kao znanstveni savjetnik u Zavodu za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i ka dugogodišnji glavni urednik Matičinih Stoljeća hrvatske književnosti.
 
Akademik Jelčić predano je skrbio i o književnoj i duhovnoj ostavštini hrvatskih književnih velikana, organizirajući i prisustvujući simpozijima i književnim susretima posvećenim ponajboljim hrvatskim književnicima.
 
Kao istinski domoljub, snažno se angažirao u izgradnji mlade hrvatske države i obnašao ulogu zastupnika u Hrvatskome saboru.
 
Za svoj znanstveni i kulturni rad dobio je brojna priznanja, uključujući najviše državno priznanje – nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.
 
Uvijek susretljiv, izrazito pozitivne energije, Dubravko Jeličić svojim je kolegama bio drag prijatelj i nesebičan savjetnik. Sada, kada se ispod jednoga radnog vijeka podvlači konačna crta, možemo reći kako akademik Jelčić iza sebe ostavlja impresivno djelo koje svjedoči o iznimnoj marljivosti, radnoj energiji i intelektualnoj znatiželji.
 
U ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime upućujem vam duboku sućut."

Pisane vijesti