Održana završna rasprava konferencije „Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika“

  • Slika /slike/fotogalerija/2020godina/Dubrovnik konferencija 26 - 28. veljače/28-2-2020/Završna rasprava_6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U okviru stručne konferencije „Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika“, koja se održava u okviru predsjedanja Vijećem EU, održana je završna rasprava u petak, 28. veljače 2020. godine, u Dubrovniku.

Drugoga dana konferencije nastavljena je rasprava u okviru panela „Izgradnja kapaciteta za djelovanje i obnovu, II. dio: Prirodni rizici i klimatske promjene“, a održana je i završna rasprava „Upravljanje rizicima u kulturnoj baštini: očuvanje zajedničkih vrijednosti“ te su doneseni zaključci.

Na panelu „Izgradnja kapaciteta za djelovanje i obnovu, II. dio: Prirodni rizici i klimatske promjene" razgovaralo se o rastućem utjecaju klimatskih promjena na kulturnu baštinu (promjene temperature, padalina, podzemnih voda, razine mora) koje se pripisuju izravno ili neizravno aktivnostima čovjeka, kao i prirodnih katastrofa poput potresa, požara, poplava i podizanja razine mora. Takve promjene pridonijele su potrebi za uspostavom mjera zaštite u skladu sa suvremenim znanjima i tehnologijama te zahtijevaju organiziranu i koordiniranu suradnju svih dionika: vlasti na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, stručnjaka iz raznorodnih sektora te međunarodne podrške.

Veliku ulogu u učinkovitom upravljanju rizicima u ovome slučaju igra i obrazovanje, ne samo stručnjaka i razvoja njihovih vještina, već i javnosti jer je redovno održavanje graditeljske baštine jedan od ključnih koraka u prevenciji štete. U smislu prevencije potrebno je uložiti napore u dokumentiranje i istraživanje baštine te provođenje strukturnog ojačavanja građevina, kao i očuvanju najmanjih ostataka originala i prevenciji daljnje strukturne štete. Naglašena tema bila je razmišljanje o najboljem načinu obnove: izvornim materijalima i tehnikama ili upotrebom suvremenog jezika i materijala.

Moderatorica panela bila je viša arhitektica iz Odjela za nepokretnu baštinu iz Irske Jacqui Donnelly, a izlagali su voditeljica Finskog zavoda za kulturnu baštinu Ulla Salmela, načelnica iz Historic Environment Scotland Joann Russell, s Dunavskog sveučilišta Krems u Austriji Anna Kaiser, profesor Sveučilišta u Ateni i član supsidijarnog tijela za primjenu UN-ove konvencije Framework Convention on Climate Change Constantinos Cartalis te načelnik Sektora za smanjenje rizika od katastrofa iz Ministarstva unutarnjih poslova RH Dražen Štajduhar.

Zaključci i završna rasprava održana je u okviru zadnjeg panela „Upravljanje rizicima u kulturnoj baštini: očuvanje zajedničkih vrijednosti“ koji je moderirao pomoćnik ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek Davor Trupković. Na panelu je izlagala načelnica Sektora za kulturne politike DG EAC Europske komisije Catherine Magnant, zatim direktor za kulturu i hitne situacije iz UNESCO-a Lazare Eloundou Assomo, glavna tajnica Europe Nostra Sneška Quaedvlieg-Mihailović, iz radne skupine za klimatske promjene i baštinu ICOMOS-a Andrew Potts te iz Nacionalnog centra za audiovizualnu umjetnost Ministarstva kulture Luksemburga Patrick Dondelinger.

Na završnoj raspravi saželi su se naglasci konferencije te pružile smjernice za buduće djelovanje i nadolazeće projekte. Naglašena je važnost jačanja suradnje u provođenju dugoročne vizije upravljanja i zaštite kulturne baštine, koja će se temeljiti na održivim strategijama razvoja i uključivanju lokalnog stanovništva, podizanju razine svijesti javnosti te obrazovanja mladih, jačanju razmjene znanja i praksi među stručnjacima u području zaštite kulturne baštine.

Konferencija „Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika“ održala se u organizaciji Ministarstva kulture uz potporu Europske komisije, Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.
 

Pisane vijesti