Sućut ministrice kulture i medija u povodu odlaska prvakinje zagrebačke Opere Mirke Klarić

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska prvakinje zagrebačke Opere Mirke Klarić, umjetnice koja je snažno obilježila nacionalnu glazbenu scenu 20. stoljeća.

„Njezin profesionalni put započinje 1954. godine, kada je u Hrvatskom narodnom kazalištu debitirala kao Santuzza u Mascagnijevoj Cavalleriji rusticani, dok je prvi angažman dobila u sarajevskoj Operi, gdje je utjelovila uloge Donne Elvire u Mozartovu Don Giovanniju, Moranu Jakova Gotovca i Frasquitu u Bizetovoj Carmen. Od tada je Mirka Klarić gradila bogatu i uspješnu nacionalnu i međunarodnu karijeru kao izrazito scenični i sugestivni tumač niza sopranističkih uloga poput Katarine Izmjalove, Tosce, Salome, Renate i mnogih drugih. Za te i mnoge druge svoje sjajne izvedbe zasluženo je nagrađena najvišim državnim priznanjima – Nagradom „Vladimir Nazor“ za životno djelo te Nagradom Hrvatskog glumišta za životno djelo.

U svom bogatom repertoaru Mirka Klarić poseban je trud i entuzijazam posvećivala praizvedbama opera hrvatskih skladatelja Mire Belamarića, Igora Kuljerića, Miroslava Miletića i Borisa Papandopula te tako uvelike pridonijela hrvatskoj glazbenoj sceni.

Trajno sjećanje na sveobuhvatnost Mirke Klarić ostaje u pristupu svakom liku koji je tumačila, tvoreći cjelovite i vrsne interpretacije izrazite glumačke, pjevačke i scenske snage“. 



Pisane vijesti | Društvo i zajednica