Proslava 30. obljetnice Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Goran KovaZg i MKM

6. prosinca 2022. – Na okruglom stolu „Izazovi zaštite i upravljanja intelektualnim vlasništvom u suvremenom inovativnom i kreativnom gospodarstvu“, koji se održava u povodu 30. obljetnice osnutka Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, sudjelovala je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Na otvorenju cjelodnevne konferencije ministrica je, ističući važnost intelektualnog vlasništva za gospodarstvo i društvo kao i djelovanje Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, izrazila zadovoljstvo odazivom gospodarstvenika i stručnjaka koji se bave legislativom u tom području. Istaknula je pritom kako Hrvatska u području kreativnih i kulturnih industrija već ima jako dobre rezultate jer statistike pokazuju da je doprinos kreativnih i kulturnih industrija bruto nacionalnom proizvodu i zapošljavanju uz bok onima u Europskoj uniji. „Stoga je i zakonodavni i administrativni okvir koji ostvaruje na tom području Zavod, uz napore koje kontinuirano poduzimamo u Ministarstvu kulture i medija, dao vidljive rezultate“, istaknula je ministrica te podsjetila da je Hrvatska među prvim državama donošenjem novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u studenom 2021. uskladila svoje zakonodavstvo s direktivama EU te time dala poticaj za razvoj kulturnih i kreativnih industrija, promidžbu i pravnu zaštitu hrvatskog i ostalog europskog sadržaja na internetu.
 
„Zaštita autora ključna je za razvoj i budućnost kulturnih i kreativnih industrija u Hrvatskoj“, naglasila je ministrica te podsjetila kako je novi Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima primjeren vremenu i izazovima digitalnog društva te kako su njime postavljeni instrumenti koji pomažu zaštititi naše autore, izvođače, producente i distributere. Istaknula je kako je Ministarstvo kulture i medija u mandatu ove Vlade preuzelo nadležnost nad radom DZIV-a u području autorskog prava te dodala kako će nastaviti razvijati politike i legislativu svjesno svih izazova u vremenima kontinuiranog i ubrzanog razvoja digitalnih tehnologija, novih izuma i inovacija.
 
Okupljenima se uvodnim riječima o razvoju i ustrojstvu ove ustanove obratila i glavna ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Ljiljana Kuterovac. Na poslijepodnevnom panelu na temu aktualnih trendova i budućih izazova zaštite i upravljanja autorskim i srodnim pravima u kulturnim i kreativnim industrijama sudjeluje državni tajnik Krešimir Partl. Predstavio je inicijative Ministarstva kulture i medija unutar NPOO-a koje su posebno usmjerene prema kreativnim i kulturnim industrijama.
 
Na cjelodnevnim raspravama bit će riječi i o aktualnim trendovima u povredama prava te izazovima provedbe prava intelektualnog vlasništva, o stanju nacionalnog, europskog i globalnog tržišta roba i usluga te sustava zaštite intelektualnog vlasništva, kao i o stanju inovacijskog sustava i sustava zaštite intelektualnog vlasništva u području tehnologija te o budućim izazovima u svjetlu razvoja novih tehnologija.
 
Državni zavod za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske kao tijelo državne uprave obavlja poslove iz područja zaštite prava intelektualnog vlasništva, u zakonodavnom i stručnom dijelu uključuje i područje autorskog prava i srodnih prava, provodi postupke za priznanje prava industrijskog vlasništva (patenti, žigovi (zaštitni znakovi), industrijski dizajn, oznake zemljopisnog podrijetla i oznake izvornosti, topografije poluvodičkih proizvoda) te se bavi pratećom stručnom i zakonodavnom djelatnošću.


Pisane vijesti