Panel-rasprava u Državnom arhivu u Vukovaru za kraj obilježavanja 15. obljetnice djelovanja

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
7. prosinca 2022. – Nizom manifestacija održanih tijekom ove godine Državni arhiv u Vukovaru obilježio je 15 godina svog rada, a danas je u Vukovaru, kao posljednja u ovoj obljetničkoj godini, održana panel-rasprava Državni arhiv u Vukovaru u službi čuvanja, zaštite, istraživanja i promidžbe kulturne baštine Vukovarsko-srijemske županije.
 
U raspravi čiji je cilj bio ukazati na doprinos Arhiva kulturnom razvoju Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, kao i očuvanju hrvatske kulturne baštine na prostoru hrvatskog istoka, sudjelovali su stručnjaci i znanstvenici iz područja kulture, znanosti, odgoja i obrazovanja te vjerskog života.
 
Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak u svom se obraćanju osvrnuo na razvoj Državnog arhiva u Vukovaru u kontekstu Nacionalnog plana razvoja arhivske djelatnosti za razdoblje od 2020. do 2025. godine te istaknuo dosadašnja postignuća na osnaživanju ove ustanove u infrastrukturnom i kompetencijskom smislu.
 
O ulozi Državnog arhiva u Vukovaru u lokalnoj zajednici, o dosadašnjim kulturnim programima i projektima realiziranima u suradnji s drugim kulturnim i znanstvenim ustanovama kao i planovima kulturne suradnje u budućnosti govorili su: ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić, pomoćnik ravnatelja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar dr. sc. Dražen Živić te župnik Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru fra Ivica Jagodić.
 
Državni arhiv u Vukovaru, osim prikupljanja, obrade i čuvanja gradiva te osiguravanja njegove dostupnosti, u 15 je godina svog djelovanja razvio  bogatu izdavačku i izložbenu djelatnost. Aktivan je na stručnoj i znanstvenoj razini, surađuje s obrazovnim ustanovama te je svojim uspješnim radom s najmlađim uzrastima postao nezaobilazno mjesto  podučavanja i proučavanja zavičajne povijesti.  
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica