Sućut ministrice kulture i medija u povodu odlaska muzeologa Tugomira Lukšića

Bogata muzeološka karijera gospodina Tugomira Lukšića trajno je vezana za stvaranje i djelovanje Muzeja Mimara u kojem je počeo raditi još 1978. godine. Tijekom dugogodišnjeg povjesničarsko-umjetničkog rada bio je voditelj Zbirke flamanskog, francuskog i španjolskog slikarstva, a svojom stručnom ekspertizom uvelike je pridonio kreiranju koncepcije i scenarija stalnog postava Muzeja Mimara koji je otvoren u ljeto 1987. godine.
 
Opraštajući se od gospodina Lukšića, posebno se prisjećamo kako je Muzej Mimara za vrijeme njegova dugogodišnjeg ravnateljskog djelovanja iznjedrio važne nacionalne i međunarodne izložbene projekte poput izložbe Od Nina do Knina: Iz hrvatske spomeničke baštine od 9. do 11. stoljeća - Od Ninske biskupije do katedrale hrvatskog biskupa u Biskupiji kod Knina, Sveti trag: Devetsto godina umjetnosti Zagrebačke nadbiskupije 1094-1994,7000 godina perzijske umjetnosti: remek-djela iz Iranskog narodnog muzeja u Teheranu i mnoge druge. Uz organizaciju i pripremu izložbi, Tugomir Lukšić je svojim velikim entuzijazmom i ljubavlju prema umjetnosti unio u uređivanje kataloga brojnih izložbi koje i danas, zbog njihove iznimne stručne vrijednosti koristimo poput udžbenika za pojedina područja nacionalne kulturne baštine: Riznica zagrebačke katedrale, Drevna kineska kultura, Pisana riječ u Hrvatskoj, Sjaj zadarskih riznica i mnoge druge.
 
Gospodin Lukšić, ostat će u trajnom sjećanju svima koji su ga poznavali kao vrsni stručnjak, a  suradnici će ga pamtiti kao toplu osobu koja je svojim stručnim angažmanom i kolegijalnim odnosom ostavila veliki doprinos hrvatskoj muzejskoj struci."



Pisane vijesti