Obilježena 90. obljetnica rada i djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA

20. listopada 2023. – Izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je čestitke u prigodi obilježavanja 90. obljetnice rada i djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.


Ministrica je istaknula da iako pastoralno, humanitarno i karitativno djelovanje Crkve seže daleko u prošlost, društvene, političke i ljudske tragedije 20. stoljeća pokazale su potrebu za strukturiranjem i institucionaliziranjem toga djelovanja kako bi ono bilo što učinkovitije i obuhvatiti što više ljudi u potrebi. Govoreći o značaju humanitarnog i karitativnog djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije ministrica je izrazila posebnu zahvalnost za trud svih zaposlenika Caritasa, nebrojenih volontera i donatora koji u sinergiji i uz podršku crkvene hijerarhije, civilnih organizacija i pojedinaca rade na aktivnom promicanju humanosti, solidarnosti, empatije i tolerancije u hrvatskom društvu.

Osvrnuvši se na djelovanje Caritasa tijekom Domovinskog rata – donacije esencijalnih životnih potrepština, skrbi o izbjeglima i prognanima, brige o djeci bez roditelja, pomoći povratnicima i pomoći pri obnovi, ministrica je istaknula kako je upravo djelovanje Caritasa i drugih humanitarnih i karitativnih organizacija dragocjena dopuna naporima koje ulaže naša Vlada. U kontekstu dugogodišnje suradnje između Katoličke Crkve i Republike Hrvatske, posebice na području socijalne skrbi i humanitarnog djelovanja, ministrica je podsjetila i na Ugovor o Caritasu Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj koji je Vlada sklopila s Hrvatskom biskupskom konferencijom, a koji  osnažuje u nastojanju da se u svim budućim aktivnostima i dalje zajedno vodimo spoznajom kako je skrb o najslabijim i najranjivijim članovima društva jedina mjera njegove zrelosti i moralnosti.

Na svečanosti obilježavanja visoke obljetnice, okupljenima se obratio i pomoćni biskup Zagrebačke nadbiskupije Mije Gorski, i ravnateljica Caritasa Jelena Lončar i predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Zlatko Koren, prikazana je dokumentarna reportaža o povijesti Caritasa, dodijeljene su zahvalnice donatorima, suradnicima i volonterima te podijeljene police životnog osiguranja djeci i mladima iz Caritasovih domova. U programu je sudjelovao Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske – LADO, čiji su pjevači, među ostalim otpjevali i pjesmu Krist na žalu Svetog Ivana Pavla II.

Pisane vijesti