Sućut ministrice kulture i medija u povodu odlaska Hanibala Salvara, istaknutog hrvatskog umjetnika i keramičara

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska Hanibala Salvara, istaknutog hrvatskog umjetnika i keramičara, utemeljitelja manifestacija Svjetskog trijenala male keramike u Zagrebu te Svjetske izložbe male i minijaturne keramike „Lilliput ceramics“.

„Baveći se oblikovanjem uporabne i dekorativne keramike te istraživanjem keramičkih tehnika od 1958. godine, Hanibal Salvaro u svojoj je bogatoj karijeri izlagao na više od 300 samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Bio je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), a o njegovom međunarodnom ugledu svjedoče i članstva u Međunarodnoj akademiji za keramiku (AIC) u Ženevi, Društvu keramikov in lončarjev Slovenije i Katalonskom društvu za keramiku. Jedini je hrvatski umjetnik koji je nagrađivan u Faenzi, a radovi su mu publicirani u monografijama i stručnim časopisima također diljem svijeta.

Hanibal Salvaro se kroz svoje dugogodišnje umjetničko djelovanje te rad u svojoj udruzi Likovni art dizajn centar LADICA kontinuirano zalagao za popularizaciju i status keramičkog oblikovanja te poticao mlađe generacije umjetnika u njihovom djelovanju, čime je dodatno pridonio hrvatskoj suvremenoj primijenjenoj umjetnosti.“ 

Pisane vijesti