Otvorena izložba „Manirizam u hrvatskoj umjetnosti 20. i 21. stoljeća“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

© Goran Vranić

7. prosinca 2022. – U Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti otvorena je izložba „Manirizam u hrvatskoj umjetnosti 20. i 21. stoljeća“ posvećena akademiku Tonku Maroeviću, koji je autoricu Ivu Körbler ohrabrivao u istraživanju teme manirizma i manirističkih postupaka u djelima hrvatskih umjetnika 20. i 21. stoljeća iz zbirke NMMU.

Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić je, uz čestitke autorici i svima uključenima u pripremu izložbe, zahvalila timu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti na čelu s ravnateljem Brankom Franceschijem na kontinuiranom radu u području istraživanja, predstavljanja i promicanja vrijednosti svojeg bogatog fundusa. Ističući vrijednost izložbe koja tumači pojavu manirizma u već dobro poznatim djelima hrvatskih umjetnika 20. i 21. stoljeća, ravnateljica Deranja Crnokić istaknula je kako ona vrsnim primjerima hrvatske umjetničke baštine daje nova tumačenja, smisao i vrijednost.
 
Izložba je rezultat višegodišnjeg istraživanja zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, predstavlja više od stotinu i trideset djela, skulpture, slike, radove na papiru, grafike i instalacije, a uz umjetnine iz Zbirke NMMU za ovu prigodu nekoliko ih je posuđeno iz privatnih kolekcija u Hrvatskoj.  



Pisane vijesti