Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska Jelene Hekman

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska Jelene Hekman, jedne od naših najuglednijih književnih urednica.

„Svojim je znanjem, angažmanom, ljubavlju prema književnosti, a osobito svojom velikom energijom i entuzijazmom Jelena Hekman istinski obilježila hrvatsku kulturu uredivši zavidan broj vrijednih knjiga, ponajprije u nakladničkim okvirima Matice hrvatske. Posao književnog urednika u njezinoj je interpretaciji obuhvaćao pokretanje važnih izdanja i biblioteka, odnosno iznimnih projekata u kojima je ujedinjavala svoje ogromno iskustvo i senzibilitet za književni izričaj.

Jelena Hekman imala je velik autoritet kojim je oko sebe okupljala književnike, suradnike i stručnjake svih generacija koji su pod njezinim vodstvom odlično surađivali, a posebno je majčinsku osjetljivost i mentorstvo posvetila mladima kojima je omogućavala upijanje novih iskustava i znanja. Vlastitu izdavačku kuću Ex libris, koju je pokrenula nakon umirovljenja, posvetila je također hrvatskoj kulturi i književnosti, otkrivajući suvremenoj čitateljskoj publici brojne, često i neotkrivene bisere hrvatske književnosti.

Jelenu Hekman će stoga hrvatska kulturna javnost pamtiti po njezinom ogromnom uredničkom opusu, ali i književno-esejističkom stvaralaštvu, ponajprije kroz razgovore i eseje posvećene hrvatskim književnicima u kojima je otkrivala i vlastitu erudiciju, sposobnost za pažljivo iščitavanje svih značenjskih slojeva književnoga teksta i veliko poznavanje hrvatske kulture.

Uz njezinu stručnost i entuzijazam, a iznad svega ljudskost, njezinim će nam odlaskom nedostajati i njezina duhovitost, oštroumnost i ljubav prema hrvatskoj kulturi, kojoj je posvetila svoj cijeli život.“

Pisane vijesti