Sporazumom suradnje umjetnine Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti izlagat će se u prostoru Dvije palače u Zadru

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Grad Zadar

23. veljače 2022. Zadar –  Sporazum kojim se utvrđuju organizacijski okviri suradnje Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Grada Zadra i Ministarstva kulture i medija potpisali su ministrica dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Branko Dukić i ravnatelj Branko Franceschi.

Na temelju ovog sporazuma Nacionalni muzej moderne umjetnosti obvezuje se privremeno posuditi umjetničke radove iz svoje zbirke Gradu Zadru za prezentaciju u prostoru Dvije palače (Kneževa i Providurova palača) prema usklađenoj koncepciji njihova postava, a grad Zadar se sporazumom obvezuje provoditi suvremeni muzeološki standard izlaganja.
 
Osvrnuvši se na ovaj izniman muzeološki dogovor na nacionalnoj razini, ministrica je istaknula kako ovdje nije riječ samo o posudbi umjetnina po načelima međuinstitucionalne suradnje već o primjeru koji će otvoriti niz kreativnih mogućnosti i sadržaja u prostorima neprocjenjive kulturne baštine. Mogućnost da umjetnine cirkuliraju između Zadra i Zagreba, da doista zažive definiciju „pokretnih kulturnih dobara“, sjajna je prilika da se iz zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, koja čuva 12 tisuća umjetnina, mogu osmisliti i tematske izložbe starije moderne i suvremene umjetnosti, rekla je ministrica.
 
Potpisivanjem Sporazuma ministrica Obuljen Koržinek, gradonačelnik Zadra Branko Dukić i ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branko Franceschi iskazali su spremnost proširiti suradnju i na druge izložbene programe i projekte.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica